Naar inhoud springen

Winnaar NK Prepareren met een groot Fries paard

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

18 november 2017 

Winnaar NK Prepareren met een groot Fries paard

Met een levensecht Fries paard is Chris Walen de grote winnaar geworden van het Nederlands Kampioenschap Prepareren. Hij ontving de prijs van Allround Preparatuur en de Eerste prijs. Het paard staat prominent met een kar midden op de binnenplaats van het overdekte Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden waar het NK voor de derde keer plaatsvond.

Er zijn 11 categorieën en een hoofdprijs. Er wordt onderverdeeld in grootte, skeletten en dieren die in tact zijn gebleven en daarnaast wordt onderscheid gemaakt in zoogdieren, vogels en vissen. Verder zijn er nog prijzen voor beginnende preparateurs en trofeekoppen. Ook zijn er eigenaardige stukken ingeleverd, zoals een geprepareerde pony die als hobbelpaard gebruikt kan worden.

De preparatie gebeurt minutieus, zoals van de skeletten die stukje voor stukje aan elkaar gezet worden. Van andere dieren wordt praktisch alleen de huid gebruikt. Deze wordt grondig schoongemaakt en de binnenkant wordt met ander materiaal gevuld. Daarna worden de verschillende delen en leden worden in de juiste houding gelegd zodat het dier er zo natuurgetrouw uitziet.

Het uitroepen van de prijswinnaars is ook meteen de start van de tentoonstelling van alle inzendingen. Deze zal nog tot en met 7 januari te zien zijn in het museum.

Impressie

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]