Windmolens draaien door gebrek aan wind verlies

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

22 maart 2017 

Yard Energy Group, het bedrijf dat onder meer verantwoordelijk is voor de windparken in Duiven en Buren, heeft een slecht rendement gehad voor zijn windmolenparken.

2016 was het allerslechtste windjaar sinds men zes jaar geleden begon met meten. Maar ook 2017 gaat niet erg goed van start voor het bedrijf.

"Januari is de meest winderige maand. Dit jaar was het bijna de helft van wat het normaal zou moeten zijn.", aldus Teele Horstra. Waarom er weinig wind is de afgelopen periode, weet Horstra niet: "Soms denk je aan klimaatverandering, maar dan opeens bulkt het weer van de wind. Er is geen peil op te trekken."

Ook andere windparken, zoals Maanderbroek bij Ede en Hagenwind bij Aalten, hadden een teleurstellend 2016. Ten opzichte van 2015 werd in 2016 zestien procent minder energie geproduceerd, volgens Arthur Vermeulen van Raedthuys Groep.

De schommelingen in het weer zijn lastig te verklaren, zegt Reinout van den Born van Meteo Group. Al draagt klimaatverandering volgens hem wel bij aan een rustiger weerbeeld in Nederland: "Het aantal stormen is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Wij zouden ook graag willen weten hoe dat precies kan. Tot nu toe kunnen we waarnemen en conclusies trekken, nog niet voorzien."

Bronnen[bewerken]