Naar inhoud springen

Wikipedia roept bekende Nederlanders op

Uit Wikinieuws
Zangeres Edsilia Rombley

11 mei 2008 

De vrije internetencyclopedie Wikipedia bevat veel artikelen over bekende Nederlanders. Vaak ontbreekt echter een foto. Dat komt doordat een foto alleen op Wikipedia wordt geplaatst als deze vrij gebruikt kan worden. Zo ontbreken foto's van Nederlandse popsterren, van wetenschappers, van Tweede Kamerleden en lokale politici, van tv-bekendheden en van veel kunstenaars. Foto's die overal op internet staan, ontbreken op Wikipedia, omdat Wikipedia zorgvuldig omgaat met het auteursrecht. Een afbeelding wordt alleen opgenomen als er toestemming is om die vrij te gebruiken.

Dat is natuurlijk jammer. Jammer voor de mensen die Wikipedia als naslagwerk gebruiken. Maar ook voor de mensen die een goed contact willen hebben met hun publiek.

Makkelijke oplossing
Bekende Nederlanders kunnen nu heel makkelijk hun portret ter beschikking te stellen voor Wikipedia. Er is een speciale website ingericht, http://www.wikiportret.nl, waar de eigenaar van een foto na invullen van een aantal vragen de foto kan inzenden. Vrijwilligers van Wikipedia doen daarna de rest, zodat de foto - na controle bij de rechthebbende - bij het artikel op Wikipedia verschijnt.

Vrije informatie, vrije afbeeldingen
Alle projecten van Wikimedia, waaronder Wikipedia, zijn vrij. De informatie en dus ook de afbeeldingen die daar zijn opgenomen mogen overal vrij gebruikt worden, zolang de bron en auteurs worden vermeld en mits het resultaat ook weer vrij gebruikt mag worden. Dat is een sterk punt van Wikipedia. Dit zorgt ervoor dat auteurs graag belangeloos aan de Wikimedia-projecten meedoen. Ieders bijdrage blijft behouden, omdat de inhoud altijd op een andere plaats kan worden overgenomen, met bronvermelding en onder een vrije licentie.

Foto's op de projecten van Wikimedia zijn daarom net als de tekst voorzien van een speciale toestemming: een Creative Commons-licentie of de GFDL-licentie. De eigenaar en fotograaf geven daarmee iedereen toestemming om de foto te gebruiken, zolang men zich maar aan de afspraken in de licentie houdt. Zij doen dat bijvoorbeeld om zelf meer bekendheid te krijgen, om hun werk op lange termijn veilig te stellen, of vanuit een ideaal. Er zijn veel gevallen waarin dit aantrekkelijker is dan de traditionele benadering van het auteursrecht, waarbij alle rechten angstvallig worden voorbehouden.

Wikimedia Nederland roept bekende Nederlanders met een artikel op Wikipedia dan ook op om hun foto ter beschikking te stellen. Het mes snijdt aan twee kanten: een betere relatie met het publiek en Wikipedia nog informatiever.

Bronnen[bewerken]

Logo WMNL Dit artikel vermeldt Wikimedia of één van de deelprojecten hiervan. Gelieve op te merken dat Wikinieuws zelf een deelproject van Wikimedia is.