Wikinieuws:Uitzonderingen op de CC-BY-licentie

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

>> Dit beleid is nog niet geformaliseerd <<

Onderaan elke pagina staat De inhoud is beschikbaar onder de Creative Commons Attribution 2.5 tenzij anders aangegeven. Op deze pagina wordt aangegeven wanneer en hoe er een uitzondering op de geldende licentie wordt gemaakt.

Inleiding[bewerken]

Op Wikinieuws worden teksten geplaatst onder de licentie CC-BY-2.5. De gebruikte afbeeldingen en andere bestanden staan niet op Wikinieuws zelf, maar op Wikimedia Commons. Hierdoor vallen die buiten de Wikinieuws-licentie, namelijk onder de aldaar geldende licenties en beleidsregels.

De licenties van Wikinieuws en Wikipedia wijken van elkaar af. Aanvankelijk had Wikinieuws dezelfde licentie als Wikipedia, namelijk CC-BY-SA. In 2005 is voor de Wikinieuws-edities besloten om over te stappen naar de licentie CC-BY-2.5 (voor meer hierover, zie Wikinews switches to Creative Commons license, 25 september 2005).

Dit betekent dat er niet zonder meer tekst gekopieerd mag worden van Wikipedia naar Wikinieuws, omgekeerd ligt dat anders. Ook zijn er andere publicaties op het internet onder een vrije licentie die niet zonder meer gekopieerd mogen worden naar Wikinieuws. Indien aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan, mogen deze teksten toch op Wikinieuws worden gepubliceerd.

In bepaalde gevallen bestaan op Wikinieuws sjablonen die helpen om te voldoen aan de onderstaande voorwaarden. Het verdient sterk de voorkeur deze sjablonen te gebruiken, en bij het gebruik van een nieuwe bron met een vrije licentie ook een dergelijk sjabloon aan te maken. Ze zijn te vinden tussen andere bronsjablonen in de Categorie:Wikinieuws:Sjablonen bronvermelding.

Uitzonderingen op de CC-BY-licentie[bewerken]

Voorwaarden CC-BY-SA[bewerken]

Indien een artikel met een CC-BY-SA-licentie (gedeeltelijk) wordt overgenomen op Wikinieuws, zal de CC-BY-SA-licentie ook voor het artikel hier gelden. Dit zal op de volgende manier duidelijk gemaakt moeten worden in het artikel:

  • In het onderste bereik van het artikel dient een paragraaf te staan met de titel "Licentie". Hier zal in elk geval de vermelding moeten staan dat het artikel onder de licentie CC-BY-SA valt. Indien het relatief praktisch uitvoerbaar is, dient ook de juiste licentie-versie vermeld worden een relevante link naar de licentie op Creative Commons.
  • In het onderste bereik van het artikel zal de bron moeten worden verantwoord met een link naar het oorspronkelijke artikel op het internet.
  • Het artikel moet in een (sub)categorie staan van Categorie:Wikinieuws:CC-SA-BY.