Wikinieuws:Nieuwscafé/Archief/2005/02

Uit Wikinieuws

Vereniging of een stichting?[bewerken]

Er is een NL Wikimedia organisatie in oprichting. Deze heeft een eigen wiki, https://nl.wikimedia.org. Afgelopen vrijdag is een IRC chat geweest over de vraag of het een vereniging of een stichting moet worden. De conclusies van die discussie staan in de kroeg van de nl.wikimedia wiki. Tevens is er een meningspeiling gestart of we nu een vereniging of een stichting zullen oprichten. Dedalus 10 mei 2005 08:12 (UTC)

Dat is inmiddels drie weken geleden. U kunt zich nu ook buigen over Conceptstatuten Wikimedia Nederland voor een op te richten vereniging als chapter van de Wikimedia Foundation. Dedalus 31 mei 2005 11:06 (UTC)

Categorieen en samenvattingspagina's[bewerken]

Wanneer je een pagina hebt die als een verzamelpagina geldt, dan zou je die text eigenlijk in de categorie ZELF geschreven willen hebben. Immers een categorie wordt dynamisch opgebouwd. Ook de volgorde zou anders moeten; immers een LIFO of Last In First Out volgorde is logischer..... Overweging toen ik bij Kennisnet was. GerardM 24 mei 2005 11:52 (UTC)

Roland Garros[bewerken]

oe exact wou je de site automatisch vullen met nieuwsberichten zonder auteursrechten te schenden? Ik wil je plan niet stoppen of je tegenwerken, maar ik vroeg me dat toch af. Ik denk dat auteursrechten het grote probleem zijn waardoor deze wiki niet pakt: alle teksten moeten origineel zijn, en het kan lang duren voor zo'n tekst geschreven is. --JW 14 apr 2006 10:53 (UTC)hoi,

Zouden we niet een soort van toernooi-tabel kunnen maken? (wie tegen wie gewonnen heeft) Dit zou zeker niet slecht zijn als extra feature en is zeer makkelijk te onderhouden. Ik heb namelijk steeds problemen om vlotte teksten te schrijven, maar cijfers invullen gaat me wel af... Na Roland Garros is binnenkort ook nog Wimbeldon en als we zo gewoon de 4 Grand Slams doen lijkt me op zich geen slecht gedacht... Iemand enig idee hoe zoiets opgezet moet worden??

--Koko 25 mei 2005 17:31 (UTC)

Hallo mensen, we hebben honderd artikelen op Wikinews:nl! Eigenlijk niet iets om fier op te zijn want we zijn bij de laatsten terwijl we als tweede (of vergis ik me) zijn gestart. Maar toch hef ik het glas op deze mijlpaal... Ik wil hier wel nog aan toevoegen dat op de hoofdpagina nog maar melding wordt gemaakt van 99 artikelen, maar volgens Speciaal:Recentchanges zitten we al op 100. Ik heb het al toegevoegd op Wikimedia News. Groeten, C&T 27 mei 2005 18:41 (UTC)


Tja, ik denk ook dat we meer naar een vergaarbak van persberichten moeten gaan. Dan word je ook interessanter voor andere partijen en zul je zien dat ook het eigen initiatief toe zal nemen. Groetjes, --62.251.27.193 12 jul 2005 21:34 (UTC)

Verwijzingen naar Engelstalige of Nederlandstalige Wikipedia[bewerken]

Als ik verwijzingen naar de Nederlandstalige Wikipedia wil maken moet ik er steeds :w:nl voor plaatsen. Vermelding van enkel w: gaat naar de Engelstalige wikipedia. Kan de default-taal op Nederlands geplaatst worden? Zodat BMW naar de Nederlandstalige verwijst ipv Engelstalige? Ik merk dat de Duitstalige wikinews dit probleem niet heeft.

Wikinews:Babel[bewerken]

Op aanvraag even vertaald van de Engelse Water Cooler:


Hallo! In verschillende Wikimedia projecten worden Babel sjablonen gebruikt (bijvoorbeeld in Wikipedias;Wikipedia:Babel). Mijn vraag: is er iets vergelijkbaars hier? Zo niet: denk je dat het handig zou zijn? Ik denk van wel, want een betere communicatie tussen de verschillende wikinews edities zou goed nzijn. Op het moment wordt het sjabloon al gebruikt in de Franse wikinews (zie hier). In de Duitse wikinews wordt er een discussie over gehouden (zie hier), en ik denk dat daar het sjabloon ook gebruikt zal worden als maar genoeg andere edities het ook doen.

Bedankt voor jullie reacties!

Groeten, Mg22 20:23, 4 Jun 2005 (UTC)

Dit is iets waar we in geinteresseerd zijn, maar als ik het me goed herinner was het probleem dat ze allemaal met de hand gekopieerd moesten worden gekopieerd van wikipedia. Ik geloof dat iemand een bot had die ze hiervoor wilden inzetten. --Cspurrier 20:25, 4 Jun 2005 (UTC)

Ja, ze met de hand kopieren is veel werk, maar het zou het waard zijn. En nog iets: als iemand een taal spreekt waar een wikinews editie van bestaat, kan hij/zij dit dan daar posten? Die sjablonen worden slechts handig als alle wikinews ze hebben.

Groeten, Mg22 20:36, 4 Jun 2005 (UTC)


Vraag me niet wat Babel is of hoe het werkt, ik vertaal het gewoon. Engels/Frans/Duits sprekenden kunnen via de links meer info opvragen. Groeten. -- Redge (Overleg) 6 jun 2005 12:15 (UTC)

Ja, de Babelsjablonen zijn m.i. hier ook van harte welkom. Groeten, C&T 8 jun 2005 14:59 (UTC)

Hoi,

lijkt met ook een goed idee, nu alleen nog snappen hoe ze juist werken... iemand een linkje??

--Koko 13 jun 2005 20:24 (UTC)

Op zowat elke wikipedia van meer dan 100 artikelen staat het babel-systeem duidelijk uitgewerkt en -gelegd. Zie de Wikipedia:Babel-pagina op elke wiki. C&T 15 jun 2005 07:39 (UTC)

Categorie Zorg toevoegen[bewerken]

Kan iemand een categorie / thema "Zorg" toevoegen bij de hoofdthema's ???? Eventueel kan het ook een subcategorie zijn waarnaar zowel van "Wetenschap" als "Samenleving" naartoe verwezen kan worden.

Met name met de nieuwe Basisverzekering komend jaar zal dit een hele hoop nieuwsartikelen op gaan leveren.

Account[bewerken]

Ik denk dat het handiger is als je een eigen account hebt waarbij je kunt bijhouden welke artikelen je hebt geschreven, gewijzigd, enzovoorts. En dan weet iedereen ook wie wie is.

Enkele artikels met een vraagteken[bewerken]

hoi,

Ik was zonet bezig met het categoriseren van allerlei artikels en kwam daarbij op volgende:

  1. Antwerpen (provincie)/Vlaanderen
  2. Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  3. BirchBob : Search Engine voor licensieerbare technologieën en BirchBob : Search Engine voor licensieerbare technologieën wereldwijd
  4. Iran

De eerste 2 artikels missen inhoud (De inhoud van antwerpen is niet verplaatst en Brussel heeft helemaal niks)

De derde zijn 2 versies van hetzelfde artikel, waarvan de tweede mij definitief lijkt te zijn.

En wat moet er aangevangen worden met het laatste artikel??

Kan iemand mij even helpen op een oplossing te vinden hiervoor aub??

--Koko 14 jun 2005 05:56 (UTC)

Originele Reportages[bewerken]

Ik weet niet wat hier het beleid is rond Original Reporting of hoe het in het Nederlands vertaald wordt, maar voor ondersteuning van het nieuwe Wikinews Original Reporting Translation Network (WORTNET) heb ik Sjabloon:Originele reportage aan de wiki toegevoegd. Stem het gerust af op de wiki door betere verwoording of het verplaatsen van het sjabloon. Redge (Overleg) 15 jun 2005 12:16 (UTC)

Hoi, de link lijkt ni te werken... --Koko 17 jun 2005 10:44 (UTC)
Probeer deze. -- Redge (Overleg) 22 jun 2005 20:52 (UTC)

Ontmoeting Wikimedia Nederland i.o.[bewerken]

"Ik zou iedereen graag willen uitnodigen te overwegen of zij een rol willen en/of kunnen spelen in de oprichting van een nederlandse wikimedia-organisatie. Een eerste ontmoeting wordt momenteel georganiseerd, zie daarvoor hier, op de nl.wikimedia.org wiki. Er zijn nog vele stappen te nemen, en meer wikianen nodig, om een en ander op verantwoorde wijze verder te ontwikkelen. Dedalus 19 jun 2005 18:48 (UTC)"

ik sluit me daar van harte bij aan. oscar 19 jun 2005 21:50 (UTC)

niet-gecategoriseerde pagina's[bewerken]

hoi,

Kan iemand effe de lijst van niet-gecategoriseerde pagina's opfrissen ? (Of mij uitleggen hoe het moet) K heb namelijk al de artikels al eens doorgenomen en in een vakje geduwd.

--Koko 21 jun 2005 19:27 (UTC)

Dat kan bij mijn weten alleen door systeemontwikkelaars gebeuren of het moet eigenlijk automatisch gebeuren. Ik vind het ook vervelend dat vele Speciale pagina's niet up-to-date zijn... C&T 22 jun 2005 08:52 (UTC)
helpen deze links misschien?
je vindt ze onder de knop speciale pagina's onderaan in het linkermenu (onder "referenties", "volg links" staat "speciale pagina's") groetjes, oscar 23 jun 2005 12:33 (UTC)
p.s. er staat wel een voorbehoud over dit soort pagina's boven: The following data is cached and may not be completely up to date. dus het kan soms even duren totdat de versie up-to-date is. oscar 23 jun 2005 12:35 (UTC)
Hoi, Die pagina's had ik al gevonden en helemaal onder handen genomen (nog niet de weespagina's) en om toch nog werk te hebben, vraag ik effe of die pagina's eens vernieuwd kunnen worden, zodat we weer verder kunnen. Dus kan dat??
--Koko 24 jun 2005 06:40 (UTC)

nl.wikimedia ontmoet[bewerken]

Na de voorbereidende IRC chat van gisteravond t.b.v. een eerste nl.wikimediaontmoeting, is gebleken dat het nog moeilijk is om een datum te vinden voor die eerste ontmoeting op of rond 3 juli. Er komen gewoonweg te weinig mensen (niet meer dan 3 per datum). Veel mensen hebben zich wel geregistreerd op http://nl.wikimedia.org, maar dus volgens mij moeten er meer mensen zijn die wel willen komen meedenken en meehelpen met organiseren. Ik heb daarom ook nog een drietal weekenden geprikt na de zomer, in de hoop dat dat een ruimere termijn is dan 3 juli. Wil je aanwezig zijn bij de eerste bijeenkomst, dan heb je inspraak over de datum. Ga naar Wikimedia:Ontmoeten en vul de data in waarop je kunt. Groetjes! Galwaygirl 24 jun 2005 09:41 (UTC)

Vernederlandsing[bewerken]

Ik zie dat hier nog een aantal (MediaWiki-)dingen in het Engels zijn (bv. "navigation", "community portal", "toolbox" links, "discussion" etc. boven...). Wanneer wordt dat veranderd? Ucucha 29 jun 2005 10:10 (UTC)

Door waarschijnlijk een bug zie ik ook af en toe de originele Engelse teksten maar ook wel af en toe de vertaalde Nederlandse tekst. Misschien heeft dit te maken met de overgang naar Mediawiki 1.5 en de vele bugs die daar de afgelopen dagen in gevonden zijn. Zie w:en:Wikipedia:MediaWiki 1.5 bugs - Hans (JePe) 29 jun 2005 11:00 (UTC)

Fout geconstateerd[bewerken]

Er staat:

Zondag 28 juni 2005

  • Alexia Juliana Marcella Laurentien - Een trotse prins Willem Alexander gaf zijn dochtertje aan bij de burgerlijke stand. Hij gaf haar de namen Alexia Juliana Marcella Laurentien.

Moet zijn Dinsdag 28 etc. + naam Marcella moet zijn Marcela(2x)

Weet niet hoe erbij te komen om te corrigeren. --217.120.23.187 29 jun 2005 18:17 (UTC)

Heb bijna alle gecorrigeerd. Éen keer staat nog Marcella maar ik weet niet hoe ik dat kan verwijderen. Pagina is ook naar nieuwe Titel verhuisd. --Obarskyr 3 aug 2005 12:32 (UTC)

Ok, heb de laatste Marcella ook nog gevonden en in Marcela veranderd. Als er nog te vinden zijn, en je niet weet waar het te veranderen is, laat het mij gewoon weten (met link), ik zoek het dan wel op. --Obarskyr 3 aug 2005 13:14 (UTC)

wikimania competitions[bewerken]

wikimania heeft ook een meertalige schrijf- en media-wedstrijd. inzendingen kunnen worden genomineerd tot 1 augustus 2005. zie voor meer details:

naast artikelen worden met name o.a. ook media-bestanden gejureerd (afbeeldingen, foto's audio en video), schroom niet de beste nederlandstalige maaksels z.s.m. te nomineren :-) oscar 22 jul 2005 12:48 (UTC)

Internationale Wikinews schrijfcompetitie[bewerken]

Hoi,

Ik heb een pagina geschreven voor de eerste Internationale Wikinews schrijfcompetitie (International Wikinews Writing Contest). Geef commentaar of wijzig de regels en instructies, schrijf je in als deelnemer en vertaal de pagina in het Nederlands. Ik stel voor dat de wedstrijd start op 1 september 2005. De wedstrijd is tussen personen (geen groepen of Wikinews-talen), dus maakt het niet uit hoe klein of groot een Wikinews is.1

We hebben scheidsrechters nodig uit alle Wikinews-edities. We hebben prijzen nodig. We hebben deelnemers nodig. Het belangrijkste is, denk ik, dat we aandacht geven aan de competitie. Zo vertel anderen er over op IRC. Ik denk ook dat het misschien een goed idee is om het in MediaWiki:Sitenotice te zetten. --Eloquence 18 Aug.

Vrij vertaald door Puckly op 18 aug 2005 16:45 (UTC) van

Please translate this message into Dutch.
Hi,
I've written a draft page for the first International Wikinews Writing Contest. Please comment on or edit the rules and instructions, register as a contestant, and translate the page into other languages. I suggest that the contest will start on September 1, 2005. The contest is among individuals, so it doesn't matter how small or large an edition is.
We need judges from all language editions. We need prizes. We need contestants. Most importantly, I think, is that we get the word out about the contest. So please tell other people on IRC about it. I also think that it might be a good idea to promote it in MediaWiki:Sitenotice.--Eloquence

1 De Nederlandse Wikinews is helaas nog niet zo groot en actief, maar dat kan natuurlijk veranderen door deze competitie... Puckly 18 aug 2005 16:45 (UTC)

Dossiers[bewerken]

Wat we missen is iets dat al die verschillende nieuwsberichten aan elkaar verbindt. Dat kan vervolgens weer gemakkelijk als leidraad voor de Wikipedia artikelen zijn.

Ik denk aan Nieuws Dossiers, waar al het nieuws over een actueel onderwerp dat iets langer speelt verzameld staat. Ik zal eens kijken of dit met de gewone categorie indeling gaat. --Tandarts 20 aug 2005 23:03 (UTC)

Zie: [1]

Op zondag 11 september zal een eerste ontmoeting plaatsvinden ten behoeve van de oprichting van een Nederlandse afdeling van de Wikimedia Foundation. Iedereen die wil komen, is van harte welkom. Groet, Dedalus 22 aug 2005 14:32 (UTC)

DynamicPageList[bewerken]

Ik ben aan het experimenten met m:DynamicPageList's oa op politiek door middel van een sjabloon genaamd Sjabloon:Nieuwsperregio. Mijn bedoeling is om dit op diverse onderwerpen ta gaan plaatsen.

Een tweede sjabloon Sjabloon:Nieuwsperonderwerp zou gebruikt kunnen worden voor alle landen, werelddelen etc. Ik heb deze ter test geplaatst op Nederland en België. HenkvD 26 aug 2005 18:55 (UTC)

Ik loop echter tegen een aantal probleempjes op

  • de parameters in het sjabloon blijken alleen te werken ingeval van subst:Nieuwsperregio. Nadeel hiervan is dat wijziging in het sjabloon geen effect heeft op bestaande pagina's. Hierdoor is maken van een layout een lastige zaak.
  • het lijkt erop dat nieuw toegevoegde artikelen niet worden bijgewerkt op de DynamicPageList. Bijvoorbeeld Eerste vergadering ministerraad na reces die ik zojuist gecategoriseerd heb. Is dit soms uitgeschakeld op nl:wikinews????

HenkvD 26 aug 2005 15:30 (UTC)

Ik hoop dit inmiddels opgelost te hebben door middel van de actualiseren knop. HenkvD 27 aug 2005 08:05 (UTC)

Goed werk! Zou je geen bug classeren over het gedrag van een DPL script in een sjabloon? Aangezien DPL voor WIkinews ontwikkeld is, is de kans groot dat ze dit willen/kunnen oplossen. Op de Englese Wikinews hebben ze pagina's als Politiek en België naar een aparta "Portal:" namespace verhuisd. Dan zou je een namespace filter kunnen gebruiken in de DPL scripts om enkel artikels uit de Main namespace weer te geven (dan zou Weer niet meer voorkomen op de Weer pagina). Een ander voordeel is dat het aantal artikels juister kan berekend worden. Ik stel voor dat wij hier iets gelijkaardigs doen. Als er niemand met de juiste bevoegdheden is om een nieuwe namespace aan te maken, stel ik voor de Wikinews ruimte te gebruiken voor Portalen, anders mag die bevoegde persoon van mij een "Portaal:" ruimte maken... Eigenlijk is de gemakkelijkstse oplossing nog om een [:Categorie:Portaal] aan dergelijke pagina's toe te voegen en die categorie uit de DPL's filteren... --Azertus 30 aug 2005 12:17 (UTC)

nl.wikinews is de 200 artikelen inmiddels gepasseerd. In 3 maanden tijd is het aantal artikelen verdubbeld! HenkvD 29 aug 2005 14:30 (UTC)

Judge for Wikinews contest needed[bewerken]

Please translate this message.

The International Wikinews Writing Contest has begun, and we have one Dutch contestant. However, we have no Dutch-speaking judge to verify whether the submitted stories satisfy the contest criteria. Please, if you have a little time to spare, add yourself to the list of judges and keep an eye on the Dutch contributions. Thanks, --Eloquence 1 sep 2005 13:02 (UTC)

Als de deelnemer in kwestie zou ik het erg appreciëren moest iemand zich hiervoor zou kunnen inzetten. Veel tijd zou het niet in beslag moeten nemen ;-) --Azertus 1 sep 2005 19:10 (UTC)
Aangemeld :) Puckly 5 sep 2005 16:25 (UTC)

Sysop gezocht[bewerken]

Zou een sysop de inhoud van MediaWiki:Createarticle kunnen vertalen tot

creëer artikel

?

Ik heb er Artikel aanmaken van gemaakt, ok? - Puckly 5 sep 2005 16:25 (UTC)

Hallo iedereen,

Ik wil jullie aandacht nog eenmaal vragen voor de bijeenkomst die aanstaande zondag zal plaatsvinden ten behoeve van de oprichting van Wikimedia Nederland:

Zondag 11 september
13:00 tot 17:00 uur
LHC-vergaderzaal in het w:nl:Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

Wil iedereen die zich al heeft ingeschreven op deze pagina, even expliciet bevestigen dat hij/zij zal komen?

Als je wilt komen en je staat nog niet op de lijst: je bent van harte welkom! Zet alsjeblieft wel even je naam op de lijst.

Als je nog punten toe wilt voegen aan de agenda, lijkt het me handig als je dat ook van tevoren laat weten. Er is ruimte op de pagina die in de titel van dit bericht is genoemd.

Groeten,

Galwaygirl 6 sep 2005 21:26 (UTC)

Wikinews Project Licensure Poll is open![bewerken]

The oft-delayed Wikinews licensure poll is now open for voting. The poll is to get an idea of what type of licensure the Wikinews communities and the wider Wikimedia communities would like to have for Wikinews. The license question is not about Wikinews itself, but what license the content reusers will be required to abide by.

There are many options, including several dual-licenses, and you may vote for all the options you think are desirable. Please try to keep comments on the talk page, to avoid the already-very-long page becoming even more difficult to navigate.

Please participate! - m:User:Amgine 6 sep 2005 23:08 (UTC)

p.s. Pardon my english, but I do not speak Nederlands.

Een afdeling van de Wikimedia Foundation in Nederland[bewerken]

Als uitvloeisel van de bijeenkomst afgelopen zondag is er op http://nl.wikimedia.org nu zowel een voorstel voor een stichting als een voorstel voor een vereniging te lezen. De discussie die in deze kroeg een jaar geleden is gevoerd over vereniging of stichting, daarna een tijd op een pagina in de Wikipedianaamruimte heeft gestaan is een maand geleden verplaatst naar nl.wikimedia. Op nl.wikimedia zijn er twee pagina's met discussie over voors en tegens vereniging of stichting:

Op nl.wikipedia vind je nog Wikipedia:IRC chat 6 mei 2005 over dit onderwerp met onder andere Angela, Jimbo, elian en Ryo van buiten Nederland.
Afgelopen zondag is bedacht om twee maanden uit te trekken om na te denken, te praten en te editen in conceptstatuten alvorens een volgende stap te zetten. Ik wil iedereen van harte uitnodigen die geinteresseerd is een afdeling van de WMF in Nederland of daar betrokken bij wil zijn kennis te nemen van die twee voorstellen, een duit in het zakje te doen voor wat betreft de discussie een vereniging of een stichting, of anderzins wensen, zorgen, vragen, suggesties en opmerkingen kenbaar te maken op nl.wikimedia.org. Dedalus 15 sep 2005 13:51 (CEST)[reageer]

Deze tekst is hiernaartoe gekopieerd vanuit de Kroeg op nl.wikipedia door mij. - Galwaygirl 15 sep 2005 13:43 (UTC)

New license for Wikinews[bewerken]

The Creative Commons Attribution 2.5 License was the most supported license in the recent poll.

Many of the options had very few voters. Of the options with more than 12 voters, the GFDL had only 21% support, and the Wikinews License 0.2 had 60% support (or 64% from Wikinewsies). Fewer people voted on the Wikinews License option than on the Creative Commons one, meaning 31 people in total supported CC-BY, compared to just 17 supporting WNL 2.0.

With over 87% support from Wikinewsies in the poll, and 82% support overall, CC-BY has now been agreed upon by the Wikimedia Foundation to be the new license for all existing and future versions of Wikinews. Any edits made previously remain public domain - it is only new edits that will need to be under this Creative Commons License.

The license can be read at creativecommons.org/licenses/by/2.5/ (that page links to other language versions of the license, and the full legal code).

Brion has changed the site settings, so the meta data of the wikis should state they are now CC-BY. However, manually created pages may need to be updated. MediaWiki namespace pages may need changing if they had been edited previously. Pages that might need changing include: MediaWiki:Copyright, MediaWiki:Copyrightwarning, MediaWiki:Copyrightwarning2, and MediaWiki:Copyrightpage.

I would appreciate it if you could translate this message into Dutch so that all members of the community are aware of the change.

Thanks. Angela Beesley 24 sep 2005 22:19 (UTC)

ik heb de door angela genoemde pagina's aangepast. indien er een vertaling van haar tekst gewenst is dan hoor ik dat graag, maar ik vermoed dat iedereen hier wel engels kan lezen, toch? groet, oscar 26 sep 2005 11:24 (UTC)

gebruiksvriendelijk[bewerken]

ik heb al verschillende keren geprobeert een artikeltje te schrijven, maar het lukt steeds niet. Het is niet erg gebruiksvriendelijk, vind ik. Maar misschien ligt het aan mij. Groetjes van David D.

Beste David / Gebruiker:82.92.173.39. Zie Welkom voor tips. In ieder gaval is het je gelukt om een bericht achter te laten in het nieuwscafé. Het maakt niet uit als je fouten maakt. Deze kunnen later door jou of door anderen verbeterd worden. HenkvD 22 okt 2005 14:18 (UTC)

Logo MediaWiki:Sharedupload[bewerken]

Een verzoek aan de moderators: svp het Commons logo op de beveiligde pagina MediaWiki:Sharedupload aanpassen. HenkvD 26 okt 2005 18:02 (UTC)

De draad terug oppikken[bewerken]

Hoi, t is alweer even geleden dat ik nog op wikinews een bijdrage heb geleverd, maar ik ben van plan de draad terug op te pakken. Nu zou ik graag even weten wie er hier zoal actief is?? (gewoon om weer een beetje contact te hebben ;-) ) --Koko 30 nov 2005 10:37 (UTC)

Koko, erg druk was het hier niet... Van 21 oktober tot 21 november zelfs geen enkele bijdrage. Daarna zijn de berichtjes weer binnen komen druppelen. Ik hoop dat dit er meer mensen actief worden. Ikzelf kijk hier regelmatig om vandalisten te weren of om de hoofdpagina bij te werken of zo. HenkvD 30 nov 2005 13:12 (UTC)
hoi Henk, Ik ga proberen hier enkele zinnige berichten per week te posten (ik haal dagelijk gegarandeerd niet :-$ ), maar ik kan niks beloven! Is er naast het posten van nieuws nog iets dat ik hier kan doen?? --Koko 1 dec 2005 10:41 (UTC)
je zou bijvoorbeeld uitleg paginas kunnen wijzigen of schrijven. Er mist bijvoorbeeld nog Wikinews:Een artikel schrijven ..... HenkvD 1 dec 2005 14:35 (UTC)
Ik ben zelf net begonnen, maar heb de laatste paar dagen een apar berichten toegevoegd onder de naam Emiel Veersma en het ip-adres wat daar een paar keer voor verscheen. Emiel Veersma 4 dec 2005 14:51 (CET)

Toevoegingen[bewerken]

Ik vroeg mij af hoe het moet met artikelen waaraan je iets wil toevoegen, moet je dan een nieuw artikel beginnen? Of moet je hem bij het artikel aansluiten. Emiel Veersma 8 dec 2005 16:22 (UTC)

Thai and Arabic Wikinews![bewerken]

I'm pleased to announce the creation of two new Wikinews editions, Thai Wikinews and Arabic Wikinews!! This brings the total number of Wikinews editions to 18 editions. Please welcome these new editions, and keep an eye on their energy and productivity! - Amgine 12 dec 2005 21:53 (UTC)

Wicked! Nature versus Britannica[bewerken]

[2]

Nature Published online: 14 December 2005; | doi:10.1038/438900a Internet encyclopaedias go head to head Jimmy Wales' Wikipedia comes close to Britannica in terms of the accuracy of its science entries, a Nature investigation finds.

Jim Giles


Jimmy Wales started the Internet-based Wikipedia. Click here to hear him talk about our article, and click here to see our list of peer-reviewed encyclopedia entries. AP PHOTO/M. PROBST One of the extraordinary stories of the Internet age is that of Wikipedia, a free online encyclopaedia that anyone can edit. This radical and rapidly growing publication, which includes close to 4 million entries, is now a much-used resource. But it is also controversial: if anyone can edit entries, how do users know if Wikipedia is as accurate as established sources such as Encyclopaedia Britannica?

Several recent cases have highlighted the potential problems. One article was revealed as falsely suggesting that a former assistant to US Senator Robert Kennedy may have been involved in his assassination. And podcasting pioneer Adam Curry has been accused of editing the entry on podcasting to remove references to competitors' work. Curry says he merely thought he was making the entry more accurate.

However, an expert-led investigation carried out by Nature — the first to use peer review to compare Wikipedia and Britannica's coverage of science — suggests that such high-profile examples are the exception rather than the rule.

The exercise revealed numerous errors in both encyclopaedias, but among 42 entries tested, the difference in accuracy was not particularly great: the average science entry in Wikipedia contained around four inaccuracies; Britannica, about three.

Considering how Wikipedia articles are written, that result might seem surprising. A solar physicist could, for example, work on the entry on the Sun, but would have the same status as a contributor without an academic background. Disputes about content are usually resolved by discussion among users.

But Jimmy Wales, co-founder of Wikipedia and president of the encyclopaedia's parent organization, the Wikimedia Foundation of St Petersburg, Florida, says the finding shows the potential of Wikipedia. "I'm pleased," he says. "Our goal is to get to Britannica quality, or better."

Wikipedia is growing fast. The encyclopaedia has added 3.7 million articles in 200 languages since it was founded in 2001. The English version has more than 45,000 registered users, and added about 1,500 new articles every day of October 2005. Wikipedia has become the 37th most visited website, according to Alexa, a web ranking service.

But critics have raised concerns about the site's increasing influence, questioning whether multiple, unpaid editors can match paid professionals for accuracy. Writing in the online magazine TCS last year, former Britannica editor Robert McHenry declared one Wikipedia entry — on US founding father Alexander Hamilton — as "what might be expected of a high-school student". Opening up the editing process to all, regardless of expertise, means that reliability can never be ensured, he concluded.

Yet Nature's investigation suggests that Britannica's advantage may not be great, at least when it comes to science entries. In the study, entries were chosen from the websites of Wikipedia and Encyclopaedia Britannica on a broad range of scientific disciplines and sent to a relevant expert for peer review. Each reviewer examined the entry on a single subject from the two encyclopaedias; they were not told which article came from which encyclopaedia. A total of 42 usable reviews were returned out of 50 sent out, and were then examined by Nature's news team.

Only eight serious errors, such as misinterpretations of important concepts, were detected in the pairs of articles reviewed, four from each encyclopaedia. But reviewers also found many factual errors, omissions or misleading statements: 162 and 123 in Wikipedia and Britannica, respectively.


Kurt Jansson (left), president of Wikimedia Deutschland, displays a list of 10,000 Wikipedia authors; Wikipedia's entry on global warming has been a source of contention for its contributors. D. I. FRANKE/WIKIMEDIA FDN Editors at Britannica would not discuss the findings, but say their own studies of Wikipedia have uncovered numerous flaws. "We have nothing against Wikipedia," says Tom Panelas, director of corporate communications at the company's headquarters in Chicago. "But it is not the case that errors creep in on an occasional basis or that a couple of articles are poorly written. There are lots of articles in that condition. They need a good editor."

Several Nature reviewers agreed with Panelas' point on readability, commenting that the Wikipedia article they reviewed was poorly structured and confusing. This criticism is common among information scientists, who also point to other problems with article quality, such as undue prominence given to controversial scientific theories. But Michael Twidale, an information scientist at the University of Illinois at Urbana-Champaign, says that Wikipedia's strongest suit is the speed at which it can updated, a factor not considered by Nature's reviewers.

"People will find it shocking to see how many errors there are in Britannica," Twidale adds. "Print encyclopaedias are often set up as the gold standards of information quality against which the failings of faster or cheaper resources can be compared. These findings remind us that we have an 18-carat standard, not a 24-carat one."

The most error-strewn article, that on Dmitry Mendeleev, co-creator of the periodic table, illustrates this. Michael Gordin, a science historian at Princeton University who wrote a 2004 book on Mendeleev, identified 19 errors in Wikipedia and 8 in Britannica. These range from minor mistakes, such as describing Mendeleev as the 14th child in his family when he was the 13th, to more significant inaccuracies. Wikipedia, for example, incorrectly describes how Mendeleev's work relates to that of British chemist John Dalton. "Who wrote this stuff?" asked another reviewer. "Do they bother to check with experts?"

But to improve Wikipedia, Wales is not so much interested in checking articles with experts as getting them to write the articles in the first place.

As well as comparing the two encyclopaedias, Nature surveyed more than 1,000 Nature authors and found that although more than 70% had heard of Wikipedia and 17% of those consulted it on a weekly basis, less than 10% help to update it. The steady trickle of scientists who have contributed to articles describe the experience as rewarding, if occasionally frustrating (see 'Challenges of being a Wikipedian').

Greater involvement by scientists would lead to a "multiplier effect", says Wales. Most entries are edited by enthusiasts, and the addition of a researcher can boost article quality hugely. "Experts can help write specifics in a nuanced way," he says.

Wales also plans to introduce a 'stable' version of each entry. Once an article reaches a specific quality threshold it will be tagged as stable. Further edits will be made to a separate 'live' version that would replace the stable version when deemed to be a significant improvement. One method for determining that threshold, where users rate article quality, will be trialled early next year

Wikimedia Nederland i.o.[bewerken]

al ruim een jaar wordt er door een kleine groep wikianen gewerkt aan de oprichting van een local chapter voor nederland. er is zelfs speciaal een aparte wiki voor in het leven geroepen. met vallen en opstaan is daar gewerkt, en de laatste maanden hebben er een aantal ontmoetingen plaatsgevonden. de ontwikkelingen convergeren momenteel richting oprichting van een vereniging, gepland is: uiterlijk maart 2006.

er is indertijd een peiling geweest, waaruit bleek, dat er een meerderheid voor een vereniging i.p.v. een stichting was. om nu daad bij woord te voegen, wil ik bij deze eenieder met belangstelling uitnodigen, zich aan te melden als kandidaat-lid op de lijst met kandidaat-leden, opdat duidelijk wordt, of deze organisatievorm ook verantwoord zal zijn, en of zij zal kunnen rekenen op een brede achterban.

Voeg uw naam onderaan toe, onderteken met een link naar uw gebruikerspagina (mits deze ook verwijst naar een ander project waarop u actief bent!), of link rechtstreeks naar uw gebruikerspagina op een project waarop u actief bent. groeten, oscar 19 dec 2005 15:11 (UTC)


Geherarchiveerd door Hajo 14 mei 2008 16:23 (UTC)