Naar inhoud springen

Wethouder van Brunssum stapt niet op, maar wil een nieuw integriteitsonderzoek

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 december 2017 

Wethouder van Brunssum Jo Palmen (Burger Belangen Brunssum) wil dat een onderzoek naar hem opnieuw wordt uitgevoerd. Hij ligt onder vuur na een negatief integriteitsonderzoek waardoor de burgemeester niet langer met hem wil werken. Palmen werd op 10 november met een nipte meerderheid benoemd tot wethouder. Een onderzoek dat naar zijn integriteit liep werd niet afgewacht.

Integriteit van Palmen

Het rapport is nu uit en stelt dat de gemeente enorme risico's loopt wanneer de wethouder aanblijft. Palmen is als burger namelijk in een juridische procedure verwikkeld met dezelfde gemeente. Hij heeft daardoor toegang tot informatie vanuit zijn functie als wethouder, en ervoor als raadslid. Daar komt bij dat zijn fractie in een besloten raadsvergadering probeerde om Palmens conflict op de agenda te krijgen. De onderzoekers oordelen dat Palmen hierdoor misbruik heeft gemaakt van belangenverstrengeling.

Volgens de lokale media is de politicus al jaren omstreden. Naast zijn juridische conflicten met de gemeente is het ook meermaals voorgekomen dat hij tijdens raadsvergaderingen stond te schelden. Hij noemde de burgermeester al eens "Achterlijke Heinie" en schold een ander raadslid uit voor "varkenskop."

Aftreden van Burgemeester Winants

Maandag kondigde burgemeester Luc Winants aan op te stappen. Volgens hem heerst er een fundamenteel gebrek aan respect voor integer bestuur: "Ik kan en wil geen deel uitmaken van een gemeentebestuur dat zo nadrukkelijk de regels van integer bestuur aan de laars lapt," aldus Winants.

Verzoek om ingrijpen Den Haag

De Bunssumse oppositie, bestaande uit de VVD, CDA, PvdA en SP, wil dat Den Haag ingrijpt. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken toont zich bereidwillig als de politiek van Brunssum zelf geen orde op zaken stelt. Ze hoopt niettemin dat ingrijpen niet nodig is en dat Palmen uit zichzelf opstapt. "Ik sluit geen enkele optie uit," aldus de minister.

Palmen wil nieuw onderzoek naar zijn integriteit

Palmen kwam vandaag met zijn reactie en is niet van plan op te stappen. Hij wil dat er nogmaals een onderzoek naar hem gedaan wordt. Hij verwerpt de eerdere uitkomsten.

Quote begin
Ik verlang een onpartijdige en onafhankelijke contra-expertise van het integriteitsrapport dat buiten mij om is opgesteld en mij ten laste is gelegd ... Ik heb het volste vertrouwen in het resultaat van zo'n second opinion en op rectificatie van alle aantijgingen.

— Jo Palmen, wethouder van Brunssum
Quote einde

Bronnen[bewerken]