Werkloosheid in Frankrijk bereikt historische piek

Uit Wikinieuws
Ga naar: navigatie, zoeken
Help mee met het schrijven van nieuwsberichten op Wikinieuws. Klik hier om een nieuw artikel aan te maken.

9 september 2017 

Een kantoor van Pôle Emploi in Lyon

Werkloosheid in Frankrijk op historisch hoogtepunt

Pôle emploi, de Franse dienst voor arbeidsbemiddeling, heeft in juli van dit jaar een nieuw historisch record bereikt. Het werkloosheidscijfer steeg deze maand met 0,7%, een stijging van 2,2% ten opzichte het begin van het jaar. De werkloosheid treft daarmee bijna 6,7 (exact: 6.665.000) miljoen Fransen.

De slechte cijfers zijn het gevolg van de presidentswissel in Frankrijk. Het plan van voormalig president François Hollande om in april 2017, 500.000 werklozen op te leiden met een training werd stopgezet.

Ook gesubsidieerde contracten, waarbij de overheid bijlegt in de uitbetaling van het werknemersloon, wordt geleidelijk aan afgebouwd. In juli waren er zo'n 423.000 mensen tewerkgesteld met dergelijk contract. President Emmanuel Macron wil het aantal gesubsidieerde contracten in 2018 terugbrengen tot 200.000.

Een ander probleem is de demografische evolutie in Frankrijk. De kinderen van de 'babyboomgeneratie' van rond de eeuwwisseling worden stilaan meerderjarig, waardoor de druk op de arbeidsmarkt alsmaar toeneemt.

Minister Muriel Pénicaud van het kabinet Macron wenste geen commentaar te geven op de bekendmaking van de resultaten.

Bronnen[bewerken]
Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?