Wereldwijde virusaanval vanuit Oekraïne, ook containerbedrijf Rotterdamse haven getroffen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

27 juni 2017 

Wereldwijde virusaanval vanuit Oekraïne, ook containerbedrijf Rotterdamse haven getroffen

Een hackvirus dat zich vanuit Oekraïne heeft verspreid treft bedrijven over de hele wereld. Het gaat onder meer om transportbedrijven, maar ook banken en zelfs overheidsinstanties.

Tot de getroffen bedrijven behoort ook APM Terminals (en) van de Deense multinational A.P. Møller-Mærsk Group. Onder meer de vestiging van dit bedrijf in de Rotterdamse haven is door het virus getroffen; sinds 13:20 ligt het werk op de Maasvlakte hierdoor stil. De terminal in de haven van Zeebrugge is eveneens getroffen, maar daar kan men 'manueel' verder werken. Ook in Marokko is een vestiging van Mærsk getroffen, daar gaat het om een belangrijke doorvoerhaven tussen Afrika en de rest van de wereld. Er komen verder meldingen van aanvallen met ransomware uit onder meer Frankrijk, India en Spanje. Het Russische oliebedrijf Rosneft zegt ook getroffen te zijn. De meeste schade is tot nu toe echter gemeld in Oekraïne, waar zowel vliegvelden en allerlei transport- en elektriciteitsnetwerken als de centrale bank zijn getroffen. Ook farmaceuticabedrijf MSD en pakketbezorger TNT zijn inmiddels door het virus getroffen.

Dit nieuwe virus lijkt geavanceerder te zijn dan WannaCry, een soortgelijk virus dat vorige maand opdook. In tegenstelling tot WannaCry lijkt dit virus niet over een killer switch (mogelijkheid tot zelfuitschakeling) te beschikken. Experts vermoeden verder dat bedrijven niet specifiek het doelwit zijn geweest, maar dat de aanval "een willekeurig schot in de lucht" was waarbij toevallig hoofdzakelijk grote bedrijven zijn geraakt.

Sommige experts denken dat het om een variant van het al langer bestaande Petya (en)-virus gaat, maar volgens het Russische softwarebedrijf Kaspersky gaat het om een geheel nieuw virus.

Bronnen[bewerken]