Naar inhoud springen

Wereldgebedsdag voor Suriname

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 maart 2018 

Wereldgebedsdag voor Suriname

Tijdens de Wereldgebedsdag wordt vandaag in 170 landen gebeden voor Suriname. Deze gebedsdag werd in 1927 voor het eerst in de Verenigde Staten gevierd en richt zich jaarlijks op een ander land. In Suriname bevindt zich sinds 65 jaar het Comité Wereldgebedsdag, dat lid is van de internationale moederorganisatie World Day of Prayer. Men hoopt dat er dankzij het bidden een positieve ommekeer in Suriname komt.

Als hoofdthema is het milieu gekozen, dat in Suriname te kampen heeft met kwikvervuiling van de rivieren door de goudwinning, verontreiniging door grof vuil en plastic en de ontbossing van het regenwoud. Ook wordt er gebeden voor de economie, de sociale omstandigheden en de jeugd. Op zondag 4 juni wordt nog een vervolg gegeven door kinderen wereldwijd voor kinderen in Suriname.

Ook in Suriname zelf zal op verschillende plaatsen gebeden worden, waaronder in de Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal en de Grote Stadskerk, beide in Paramaribo. Ook is er aandacht aan geschonken in Nederland en België. In Brussel trad de Aucaanse latinartiest Johan Misiedjan op, op uitnodiging van het consulaat.

De christelijke organisatie staat onder leiding van vrouwen die vrouwelijk leiderschap bevorderen. Het voorstel om als thema in aanmerking te komen voor de gebedsdag werd in 2011 ingediend. In 2012 werd het toegekend tijdens een internationale conferentie in New York.

Update 7 maart 2018 

Minister Noersalim is tevreden over de Wereldgebedsdag in het afgelopen weekend. De afdeling Religieuze Aangelegenheden maakt deel uit van zijn ministerie van Binnenlandse Zaken. Noersalin woonde de gebedsdag bij in aanwezigheid met andere hoogwaardigheidsbekleders.[1]

[bewerken]