Weinig kans voor resocialisatie na Curaçaos gevangenschap

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koraal Spegtgevangenis

15 september 2018 

Norvin Martina (65), meervoudig Nederlands kampioen powerlifting en decennialang kapelaan in de Koraal Spegtgevangenis op Curaçao, is ook na zijn pensionering betrokken gebleven bij de gevangenis. Hij zet zich in voor de resocialisatie van ex-gedetineerden, daar waar nu velen bij terugkeer in de samenleving geen bed en inkomen hebben. Ook zijn ze na een jarenlange detentie hun sociale netwerk grotendeels kwijt. Binnen de familie is de houding vaak veranderd, en terug naar huis is daarom vaak geen optie. Veel vaker dan nodig valt een groot aantal daarom weer terug in het criminele circuit. Volgens Martina moet er een brug komen bij de terugkeer naar de maatschappij. Hij denkt hierbij aan het opzetten van een opvanghuis.

Martina kent de opzet van de vijftien Exodus-huizen in Nederland, waar het systeem van opvanghuizen in de praktijk blijkt te werken. De organisatie vangt ex-gedetineerden op met crisisopvang, woonbegeleiding, dagbesteding en re-integratie naar werk. Zelf heeft hij in 2004 in de praktijk ook zelf ervaren dat een opvanghuis werkt. Toen had hij met een aantal mensen geld ingezameld en een klein opvanghuis opgericht. Daar werden toen vijf ex-gedetineerden opgevangen. Van hen zijn er drie voor altijd buiten de gevangenismuren gebleven, een succesverhaal dat hij graag opnieuw in de praktijk zou willen brengen.

Exodus is een aantal jaren geleden al eens op Curaçao geweest om een nieuwe vestiging te onderzoeken. Deze initiatieven hebben toen niet tot de opzet van een opvanghuis geleid. De realisatie van een dergelijk huis is in de praktijk juist bemoeilijkt, doordat er in het afgelopen jaar vijf miljoen werd bezuinigd op de gevangenis. Daar komt dit jaar nog eens een extra bezuiniging bij. Martina ziet juist de winst in resocialisatie. Elke gevangene kost dagelijks driehonderd Antilliaanse gulden. Elke recidive die voorkomen wordt, levert de overheid daarom uit zichzelf een extra bezuiniging op.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?