Wederopbouw Sint Maarten door koninkrijk, niet door de regering Marlin

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

23 september 2017 

Minister Plasterk met de koning tijdens het bezoek na de ramp met Irma

Wederopbouw Sint Maarten door koninkrijk, niet door de regering Marlin

Minister Ronald Plasterk heeft onvoldoende vertrouwen in de Regering Marlin om de fondsen te beheren voor de wederopbouw van Sint Maarten. Hij wil een soort Hoge Commissaris van het koninkrijk instellen om het herstel na de orkaan Irma te verwezenlijken.

Plasterk vreest dat er te veel geld aan de strijkstok blijft hangen wanneer Marlin wordt belast met deze verantwoordelijkheden. Indien het mis zou gaan, zou dat te veel schade toebrengen aan de onderlinge verstandhoudingen binnen het koninkrijk. Dit liet hij weten in een overleg met de Kamercommissie voor koninkrijksrelaties.

Quote begin
Na de noodhulp komen we qua integriteit in een buitengewoon gevoelige fase van wederopbouw. Er moet groot geld in. In korte tijd zullen honderden miljoenen in een relatief kleine samenleving worden gepompt. We moeten er zeker van zijn dat het op de goede plekken terecht komt

— Minister Plasterk
Quote einde

Dit hoger commissariaat moet een speciaal hulpfonds beheren en de verantwoordelijkheid krijgen die ook de uitvoering leidt en bedrijven en organisaties inschakelt. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoeveel geld er in het noodfonds wordt gestopt en waar het geld vandaan moet komen. Wel is al duidelijk dat Europees Nederland het grootste deel van het fonds voor zijn rekening zal nemen. De omvang van de schade is nog niet goed inzichtelijk, noch welk deel door verzekeringen vergoed moet worden. Voorts zal nog besloten moeten worden welk deel wordt geschonken en welk deel Sint Maarten tegen lage rentes kan lenen.

Bronnen[bewerken]