Waterstofauto in Nederland geïntroduceerd

Uit Wikinieuws
Hyundai ix35

15 april 2013 
Hyundai heeft vandaag de eerste auto voor de Nederlandse wegen geïntroduceerd die op waterstof rijdt. Het gaat om het type ix35. De auto rijdt volledig op waterstof en wordt verder niet aangedreven door olie of elektriciteit. De inhoud van de waterstoftank is 5,6 kilo, waarmee de ix35 588 km kan afleggen. Het tanken kost enkele minuten.

Autokenners verwachten veel van de waterstofuitvoering. Ze zien het als een doorbraak en spreken van "een versnelde evolutie". De bedoeling is dat na 2015 al gauw 10.000 modellen geproduceerd worden, ondanks de hoge leasewaarde van 2000 euro per maand en het ontbreken van tankstations voor dit type auto.

Toyota Mirai

5 juli 2016 
Ook het Japanse automerk Toyota heeft een auto op waterstof op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Het gaat om het type Mirai. Ondanks dat het een sedan is, is deze auto relatief betaalbaar.

Anderhalf jaar geleden reed de Mirai al in enkele Japanse steden, waar een een netwerk aanwezig is van tankstations voor waterstof. Nederland zelf kent een paar tankstations. Later ging de verkoop van start in de VS voor 45.000 dollar (circa 40.000 euro) en enkele Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken. In Duitsland ligt de verkoopprijs op rond de 60.000 euro.

Bronnen[bewerken]