Naar inhoud springen

Wagnergroep draagt Bachmoet over aan Rusland

Uit Wikinieuws

26 mei 2023 

Het door de oorlog verwoeste Bachmoet (april 2023)

De zwaar belegerde Oekraïense stad Bachmoet, waar al sinds afgelopen zomer om werd gevochten, is donderdag door de Wagnergroep – een huurlingenleger dat in de Russische oorlog tegen Oekraïne vecht aan Russische zijde – overgedragen aan Rusland. De leider van de Wagnergroep, Jevgeni Prigozjin, kondigde de terugtrekking van zijn troepen uit Bachmoet woensdag al aan. Inmiddels zijn Prigozjins manschappen begonnen met zich stapsgewijs terug te trekken uit de ingenomen stad, waarbij ze hun posities overdragen aan het Russische leger. Hetzelfde zal gebeuren met overige zaken zoals overgebleven munitie en militaire rantsoenen.

Afgelopen week maakte Prigozjin al bekend dat Bachmoet volledig was veroverd op het Oekraïense leger, waarop de Russische president Poetin de Wagnertroepen feliciteerde. De regering in Kiev ontkende toen dat de stad volledig in Russische handen was gevallen. Minister van Defensie Hanna Maliar (en) zei dat delen van het zuidwesten nog onder Oekraïense controle stonden.

Bij de gevechten rond Bachmoet heeft de Wagnergroep alleen al in de laatste weken naar eigen zeggen zo'n 20.000 mannen verloren, zij zijn omgekomen of gevangengenomen. De slag om Bachmoet is daarmee de bloedigste sinds de oorlog op 24 februari 2022 begon.[1]

Bachmoet, dat voor de oorlog ca. 70.000 inwoners telde, is strategisch gezien van weinig waarde voor Rusland. De verovering ervan lijkt voor Rusland vooral van symbolische betekenis te zijn, aangezien er in de oorlog met Oekraïne gedurende de afgelopen 10 maanden geen andere grote overwinning van betekenis aan Russische zijde is behaald. Eerder deze maand kwam nog het bericht dat Russische troepen ten noorden van de stad zich hadden teruggetrokken vanwege een Oekraïens tegenoffensief.


Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: