WMO: kans op 1,5 graad temperatuurstijging binnen enkele jaren nu 50%

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

10 mei 2022 

20200107 "Global warming" vs "Climate change" Google search term ratio.png

De kans dat de stijging van de wereldwijde gemiddelde temperatuur ten opzichte van het pre-industriële tijdperk tussen nu en 2026 uitkomt boven de 1,5 °C – de als kritisch beschouwde bovengrens voor de opwarming van de Aarde die is afgesproken in het Akkoord van Parijs van 2015 – is toegenomen tot bijna 50%. Dit concludeert de WMO in een nieuwe, gisteren verschenen analyse. De kans dat er een van de komende jaren een nieuw warmterecord wordt gebroken, wordt daarnaast geschat op 93%. Het warmste jaar ooit gemeten tot nu toe was 2016.

Vorig jaar schatten dezelfde onderzoekers de kans op het doorbreken van de 1,5 °C temperatuurstijging binnen dit tijdsbestek nog op 40%. Dat deze kans zo snel groter wordt, is vooral te wijten aan het feit dat de uitstoot van broeikasgassen (met name van CO²) nog steeds niet structureel minder wordt.

Wetenschappers plaatsen hierbij de kanttekening dat de overschrijding niet permanent hoeft te zijn, gezien de natuurlijke variaties die de temperatuur ook kent. Desondanks kan de steeds snellere wereldwijde opwarming, zelfs als die niet veel verder uit de hand zou lopen dan nu, zeer ontwrichtende gevolgen voor het klimaat met zich meebrengen die voor de komende eeuwen en/of millennia onomkeerbaar zullen zijn.

Het komend najaar zal er een nieuwe wereldwijde klimaattop gehouden worden, waarbij het verder terugdringen van de CO²-uitstoot een centraal thema zal zijn. Verder dringt de WHO vooral aan op het zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?