WK Voetbal 2006: Duitsland - Costa Rica 4-2

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 juni 2006 
WK Voetbal 2006: Duitsland - Costa Rica 4-2

Nieuws voorafgaand aan de wedstrijd[bewerken]

 • 1 juni - Na de 4-0 nederlaag tegen Oekraïne verliest Costa Rica ook haar laatste oefenduel. Tegen Tsjechië werd het 1-0 door een doelpunt van Vratislav Lokvenc.
 • 2 juni - Duitsland wint in haar laatste oefenduel met 3-0 van Colombia. De doelpunten kwamen op naam van Michael Ballack, Bastian Schweinsteiger en Tim Borowski.
 • 5 juni - Jürgen Klinsmann kondigt aan geen angst te hebben voor welke tegenstander dan ook en ziet met vertrouwen uit naar de openingswedstrijd tegen Costa Rica.
 • 5 juni - Michael Ballack mist het tweede deel van de training. Het medisch team van Duitsland meldt dat dit gebeurde uit voorzorg en dat Ballack geen blessure heeft opgelopen.
 • 6 juni - De toonaangevende spelers binnen de Costa Ricaanse selectie Paulo Wanchope, Gilberto Martínez, Alvaro Mesen en Michael Umaña moesten het allen rustig aan doen tijdens de training aangezien zij kampten met pijntjes of lichte blessures. Alleen derde doelman Wardy Alfaro Pizarro is momenteel in staat om te spelen.
 • 6 juni - Voor de tweede dag op rij mist Michael Ballack de training vanwege een blessure. De twijfels of hij aan de openingswedstrijd mee zal kunnen doen stapelen zich op. Hijzelf verklaart dat de blessure meevalt, terwijl de teamarts aangeeft dat het er om zal spannen.
 • 6 juni - Alexandre Guimarães waarschuwt de Duitse media naar aanleiding van denigrerende opmerkingen en reportages over het team van Costa Rica. Volgens de bondscoach zullen de Duitsers weleens raar kunnen staan te kijken na afloop van de wedstrijd.
 • 7 juni - Michael Ballack blijft sukkelen met de kuit en verliet vandaag opnieuw vroegtijdig de training, door na 30 minuten de kleedkamer op te zoeken.
 • 8 juni - Jürgen Klinsmann maakt openbaar dat Michael Ballack niet mee zal kunnen doen tegen Costa Rica. De middenvelder blijft teveel hinder van zijn kuit ondervinden en de teamleiding wil geen risico's nemen met het oog op de rest van het toernooi. De plaats van Ballack in het elftal zal waarschijnlijk opgevuld worden door Tim Borowski of Sebastian Kehl.
 • 8 juni - Miroslav Klose viert op de openingsdag zijn 28e verjaardag. De kans dat hij op zijn verjaardagsfeestje de aftrap van het WK mag verrichten is 50-50. Wanneer Duitsland de toss wint en kiest de atrap van de eerste helft te nemen, zal Klose ervoor zorgen dat de eerste Teamgeist zal gaan rollen.
 • 9 juni - Enkele uren voor de wedstrijd gaan er geruchten dat Michael Ballack wellicht toch mee zou kunnen doen in de openingswedstrijd. In het Duitse kamp worden de vragen omtrent Ballack genegeerd en niet beantwoord.

Voorbeschouwing[bewerken]

De openingswedstrijd op een Wereldkampioenschap voetbal is vaak een van de wedstrijden die volgers zich jaren later nog kunnen herinneren als de dag van gisteren. Door de jaren heen zijn er openingswedstrijden van allerlei soorten en maten de revue gepasseerd. Een openingswedstrijd tussen Zwitserland en Duitsland op het WK voetbal 1938, maar ook wedstrijden waarin de titelverdedigers onderuit gingen tegen landen waarvan dat niet was verwacht. Zo ging tijdens de openingswedstrijd van het WK voetbal 2002 het Frans voetbalelftal onderuit tegen het team van Senegal. Tijdens de openingswedstrijd van het WK voetbal 1990 kreeg François Omam-Biyik samen met de andere "ontembare leeuwen" uit Kameroen verdedigend kampioen, met onder andere Diego Maradona in de gelederen op de knieën .

In Duitsland zal de openingswedstrijd niet gespeeld worden door de titelverdediger zoals de 36 voorgaande jaren het geval was, maar door het organiserend land. "Die Mannschaft" hoopt een goede eerste indruk achter te laten, waardoor met een positief gevoel de rest van het toernooi afgewerkt kan worden. Costa Rica probeert op haar beurt moed te putten uit de historische openingswedstrijden en een soortgelijk iets op de mat te leggen.

Duitsland en Costa Rica troffen elkaar nog nooit in een officiële interland. Tijdens Wereldkampioenschappen voor jeugdteams troffen beide landen elkaar wel twee keer. Zowel in Qatar (1995) als in Nigeria (1999) ontmoetten de landen elkaar op het WK onder 20 en beide keren kwam Costa Rica als verrassende winnaar naar voren. De Ticos wonnen beide duels met 2-1.

Wedstrijdgegevens[bewerken]

Germany-Costa Rica line ups.svg
Datum 9 juni 2006
Stadion Allianz Arena, München
Toeschouwers 64.950
Scheidsrechter Horacio Elizondo
Assistenten Dario Garcia
Rodolfo Otero
Vierde man Carlos Chandia
Man van de wedstrijd Miroslav Klose
Duitsland Costa Rica
Doelpunten 4 2
Gele kaarten 0 1
Rode kaarten 0 0
Wissels 3 3
Schoten op doel 10 2
Schoten naast doel 11 2
Overtredingen 11 15
Hoekschoppen 7 3
Buitenspel 3 3
Strafschoppen 0 0
Balbezit (tijd) 34'00" 20'00"
Balbezit (%) 63% 37%


Duitsland 4-2 Costa Rica
6' Philipp Lahm (-)
17' Miroslav Klose (Bastian Schweinsteiger)
61' Miroslav Klose (-)
87' Torsten Frings (Bastian Schweinsteiger)
goals (assists) 12' Paulo Wanchope (Ronald Gómez)
73' Paulo Wanchope (Walter Centeno)
Jürgen Klinsmann bondscoach Alexandre Guimarães
Jens Lehmann
Arne Friedrich
Bastian Schweinsteiger
Torsten Frings
(uit 79') Miroslav Klose
Philipp Lahm
Per Mertesacker
(uit 72') Tim Borowski
(uit 90+1') Captain sports.svg Bernd Schneider
Lukas Podolski
Christoph Metzelder
opstellingen José Francisco Porras
Luis Marín Captain sports.svg
Michael Umaña
Gilberto Martínez (uit 66')
Danny Fonseca
Mauricio Solís (uit 78')
Paulo Wanchope
Walter Centeno
Ronald Gómez (uit 90+1')
Leonardo González
Douglas Sequeira
(in 72')Sebastian Kehl
(in 79') Oliver Neuville
(in 90+1') David Odonkor
wissels Jervis Drummond (in 66')
Cristian Bolaños (in 78')
Randall Azofeifa (in 90+1')
gele kaarten 30' Danny Fonseca
rode kaarten

Wedstrijdverslag[bewerken]

Miroslav Klose mocht op zijn 28e verjaardag niet de eerste bal aan het rollen brengen op het WK. Duitsland verloor de toss, waardoor Ronald Gómez en Paulo Wanchope de aftrap mochten nemen. Al na drie minuten was er de eerste serieuze doelpoging toen Torsten Frings een schot loste waar doelman José Francisco Porras niet bij kon en tot zijn geluk de bal op het dak van het doel zag belanden. Die Mannschaft kende een fanatieke start en bleef aanvallen. In de zesde minuut draaide verdediger Philipp Lahm naar binnen om de bal vervolgens met een geplaatste krul in het doel te schieten (1-0). Net nadat Costa Rica de klap van de achterstand verwerkt had lobte Gómez de bal over de Duitse verdediging naar Wanchope die niet buitenspel stond en de bal achter Jens Lehmann schoot (1-1).

Niet lang daarna speelde aanvoerder Bernd Schneider de bal naar Bastian Schweinsteiger, die het strafschopgebied inliep richting de cornervlag. De voorzet die daarop volgde kwam terecht bij Klose die de bal van dichtbij binnen kon tikken (2-1). Zeven minuten voor rust bracht Wanchope de statische verdediging bestaande uit Per Mertesacker en Christoph Metzelder opnieuw in verlegenheid toen de bal opnieuw hoog werd aangespeeld en zijn lob net naast het doel belandde. Wanchope die steeds op het randje van buitenspel speelde, stond dit maal buitenspel en werd teruggefloten. Weer twee minuten later kreeg Duitsland een directe vrije trap te nemen, 18 meter van het Costa Ricaanse doel af. Lukas Podolski krulde de bal met zijn linkerbeen net over het doel, terwijl de helft van het stadion begon te juichen omdat zij dachten de bal binnen te zien vliegen. De rust werd bereikt met een 2-1 tussenstand.

Slechts 30 seconden had Duitsland nodig om in de tweede helft een volgende kans te creëren, toen Podolski opnieuw een geplaatst schot net over het doel zag verdwijnen. De Tico's lieten het er niet bij zitten en kozen ook regelmatig de aanval. In de 48e minuut leverde dit een corner op die via op het hoofd van de geheel vrij staande Danny Fonseca belande. Fonseca kopte de bal naast het doel. Philipp Lahm brak in de 61e minuut door op rechts en gad een voorzet die onderweg door Michael Umaña van richting werd veranderd. De bal kwam op het hoofd van Klose terecht die recht op Porras kopte. De afstuitende bal viel recht voor Klose's voeten, waarna hij zijn tweede doelpunt van de wedstrijd en zijn zevende WK-doelpunt in totaal wist te scoren (3-1).

Net als in de eerste helft probeerden de aanvallers van Costa Rica de Duitse buitenspelval te omzeilen. In de 73e minuut gebeurde dit opnieuw succesvol, al wezen de televisiebeelden uit dat Wanchope na de pass van Walter Centeno net aan buitenspel stond. Scheidsrechter Horacio Elizondo liet echter doorspelen, waarna Wanchope met een mooie voetbeweging Lehmann voor de tweede keer passeerde (3-2). Niet lang daarna kopte Mertesacker vanuit een corner de bal hard op doel, de bal werd tegengehouden door Porras. Drie minuten voor tijd gaf Torsten Frings na een korte pass van Schweinsteiger de wedstrijd een passend slot door van zo'n 25 meter verwoestend uit te halen en de bal in de kruising te schieten (4-2).

Nabeschouwing[bewerken]

Organiserend land Duitsland opende het toernooi met een 4-2 overwinning op Costa Rica. In de meest doelpuntrijke openingswedstrijd in de historie vielen er in de eerste 17 minuten al drie doelpunten. Miroslav Klose vierde zijn 28e verjaardag met twee doelpunten en werd benoemd tot man van de wedstrijd. Ook Paulo Wanchope wist twee maal te scoren en maakte het verlies voor Costa Rica daarmee dragelijk. Even verkeerde Duitsland in spanning toen Costa Rica terug kwam tot 3-2, maar Torsten Frings bracht Duitsland met zijn verwoestende schot in veilige haven. De Duitse voorhoede presteerde optimaal door viermaal het net te vinden. De verdediging was echter het zwakke punt, waar de statische verdedigers niet opgewassen waren tegen de beweeglijkheid van Paulo Wanchope.

Jürgen Klinsmann vertelde na afloop dat het een open wedstrijd was en zei dat hij erg blij was met het resultaat. Verder vertelde hij dat de spelers voor en tijdens de wedstrijd op waren van de zenuwen. Daardoor werden er een aantal fouten gemaakt en werden er twee doelpunten weggegeven. Michael Ballack wilde volgens Klinsmann aan de wedstrijd beginnen, maar volgens het medisch team was dit onverantwoord en hij speelde daarom dan ook niet. Hij verzekerde dat Ballack er tegen Polen wel weer bij zal zijn.

Alexandre Guimarães zei dat hij wist dat deze wedstrijd hem zou vertellen hoe de kansen voor Costa Rica zouden zijn om de tweede ronde te kunnen bereiken. Kijkend naar de prestaties van het team tegen Duitsland ziet hij goede kansen om de tweede ronde te bereiken. De hoop is nog altijd aanwezig, het team wordt beter en de kansen gaan zich zeker aandienen, aldus Guimaraes. Guimaraes vond Duitsland erg sterk en vooral goed in het afmaken van de kansen. Volgens hem maakte het team van Costa Rica niet al te veel fouten. Twee van de Duitse doelpunten waren briljant en zijn team speelde veel beter dan in de voorbereiding. Hij was niet verbaasd dat de Costa Ricaanse doelpunten werden gemaakt na aanvallen door het midden van de Duitse verdediging. Ze wisten exact waar de aanval te kiezen en maakten daar zeer goed gebruik van. Ondanks de geleverde prestaties doet de nederlaag Guimaraes wel degelijk pijn. Stiekem had hij toch op een puntje gerekend.

Bron[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?