Naar inhoud springen

WHO: geen internationale noodtoestand vanwege Wuhan-virus

Uit Wikinieuws

24 januari 2020 

Verspreiding van de ziekte in China (21 januari 2020)

De Wereldgezondheidsorganisatie ziet in de uitbraak van het nieuwe coronavirus, dat voorlopig bekend is als 2019-nCoV ofwel het "Wuhan-virus", voor nu geen aanleiding om de internationale noodtoestand uit te roepen. Dat heeft de WHO gisteren bekendgemaakt in Genève. Volgens directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus is de verspreiding van het virus buiten China op dit moment niet ernstig genoeg te noemen. In de Verenigde Staten is één geval vastgesteld. Verder heeft het virus zich via reizigers vanuit Wuhan verspreid naar andere Aziatische landen, waaronder Taiwan, Zuid-Korea, Thailand en Japan.

In China zelf geldt wel de noodtoestand vanwege het nieuwe virus. Het aantal doden als gevolg van de ziekte is inmiddels opgelopen tot 26. De overleden slachtoffers woonden in of nabij Wuhan, de stad waar het virus vermoedelijk is ontstaan en zich als eerste heeft verspreid. Het virus is inmiddels vastgesteld bij ruim 800 mensen, maar vermoedelijk loopt het werkelijke aantal besmettingen in de duizenden. Wuhan is inmiddels geheel afgesneden van de buitenwereld, vliegvelden en het openbaar vervoer zijn volledig stilgelegd. Hoelang deze maatregelen gaan duren is nog niet bekend.

Vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar morgen bestaat het gevaar dat de ziekte, waarvan inmiddels bekend is dat deze ook van mens op mens kan worden overgedragen, zich nog sneller zal verspreiden. De autoriteiten hebben strengere maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding tegen te gaan.

Bronnen[bewerken]

Gerelateerd[bewerken]