Naar inhoud springen

WFP waarschuwt: hongerpandemie als gevolg van COVID-19

Uit Wikinieuws

16 mei 2020 

Hoofdkantoor van het Wereldvoedselprogramma in Rome

Terwijl de SARS-CoV-2-pandemie nog volop gaande is, staat er nog een andere wereldwijde crisis voor de deur: een hongerpandemie die vooral de armere delen van de wereld zal treffen. De opkomende hongersnood is een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Door de lockdowns die in veel landen zijn doorgevoerd, in combinatie met het sluiten van grenzen en het nemen van allerlei protectionistische maatregelen, is de wereldwijde voedseldistributie nu al ernstig verstoord geraakt. Vanuit de havens van China wordt bijvoorbeeld weinig meer geëxporteerd, terwijl Vietnam en Cambodja de export van rijst beperken en er in Rusland quota aan de uitvoer van graan worden gesteld.

Eind maart deden de FAO, de WHO en de WTO nog een gezamenlijke oproep om voedselnood als gevolg van dit soort reacties op de toen net uitgebroken COVID-19-pandemie te voorkomen. Deze oproep heeft naar het zich laat aanzien dus weinig effect gehad.

Als deze huidige situatie nog veel langer aanhoudt, zullen de grootschalige hongersnood en andere secundaire gevolgen van de coronapandemie snel zeer ernstig worden. Deze waarschuwing komt vanuit het Wereldvoedselprogramma (World Food Program, WFP). David Beasley, bestuursvoorzitter van de WFP, waarschuwde vorige maand voor een "hongersnood van bijbelse proporties" in tientallen landen als gevolg van de coronacrisis, die vele reeds bestaande voedselproblemen verergert. In het oosten van Afrika bijvoorbeeld had de voedselproductie voordat de coronacrisis uitbrak al zwaar te lijden onder hevige sprinkhanenplagen, veranderende weerpatronen en allerlei plaatselijke conflicten.

Het aantal doden als gevolg van honger zal hierdoor het aantal slachtoffers dat overlijdt door COVID-19 snel kunnen overstijgen. De komende maanden zouden er per dag ca. 300.000 mensen van honger kunnen overlijden, waarschuwt Beasley. Het aantal mensen in acute hongersnood zal eind dit jaar zijn toegenomen van 135 naar 260 miljoen. Daarnaast zouden er 500 miljoen mensen meer dan nu in de armoede belanden. De afgelopen dertig jaar van economische groei zouden hiermee geheel zijn tenietgedaan.

Volgens het WFP is er per direct 1,4 miljard dollar extra nodig om iets aan de alleracuutste voedselproblemen in de meest kwetsbare gebieden te doen.

Bronnen[bewerken]