WCK en Anera stoppen hulpverlening in Gaza

Uit Wikinieuws

4 april 2024 

Bestand:WCK poster.jpg
Poster van WCK

Na World Central Kitchen (en) staakt nu ook Anera (en), een andere voedselhulporganisatie die tot nu toe actief was in de door oorlog geteisterde Gazastrook, in dit gebied voorlopig alle activiteiten. De organisatie heeft dit dinsdag op de eigen website bekendgemaakt, met als toelichting dat de veiligheid van haar medewerkers voorop staat.

De directe aanleiding voor deze beide ngo's om tot nader order helemaal met hun activiteiten in Gaza te stoppen is de luchtaanval van afgelopen maandag op een hulpkonvooi van WCK, waarbij zeven medewerkers van WCK om het leven kwamen. Word Central Kitchen schortte hierop al meteen alle activiteiten op.

Het Israëlische leger gaf dinsdag toe verantwoordelijk te zijn voor de aanval van de dag ervoor op WCK en noemde het zelf een "tragisch incident". Volgens berichten zou de Nahal Brigade 162 Divisie achter de aanval zitten. Vorige maand kwam er door een Israëlische aanval ook al een medewerker van Anera zelf om, die de logistiek coördineerde.

De beide hulporganisaties werken nauw samen en verzorgden tot nu toe samen wekelijks ca. 2 miljoen maaltijden in Gaza. Anera nam er hiervan dagelijks ongeveer 150.000 voor zijn rekening.

Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van de oorlog afgelopen oktober inmiddels al meer dan 180 humanitaire hulpverleners overleden. Vanuit de VN komt ook al langer de waarschuwing dat er in het hele gebied grote hongersnood dreigt als gevolg van de oorlog.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: