Vroege hittegolf in India en Pakistan

Uit Wikinieuws

5 mei 2022 

Grote delen van India en Pakistan gaan al sinds maart gebukt onder hittegolven die uitzonderlijk zijn voor deze tijd van het jaar. Deze week wordt een lichte weersverbetering – in de zin van afkoeling – verwacht.

In Noordwest- en Centraal-India werden de hoogste gemiddelde maximumtemperaturen voor april bereikt sinds de metingen in 1901 begonnen. Deze maximumtemperaturen waren 35,9 °C en 37,8 °C, volgens de Indiase Meteorologische Afdeling (en). Volgens Indiase regeringsfunctionarissen was het de op twee na warmste aprilmaand ooit gemeten. In New Delhi werd het zeven dagen achtereen warmer dan 40 °C, drie graden warmer dan het normale gemiddelde voor deze tijd van het jaar (bron: meteorologen van CNN). In sommige Indiase staten moesten de scholen worden gesloten. Ook de landbouw ondervindt ernstige schade. Onder meer in Punjab dreigt een deel van de tarweoogst verloren te gaan. Daarnaast komt ook de energievoorziening in gevaar, met stroomstoringen tot gevolg. Mensen worden door de autoriteiten gewaarschuwd om zoveel mogelijk binnen te blijven en zichzelf vochtig te houden.

Ook het zuidoosten van buurland Pakistan is getroffen door de extreme hitte: in de steden Jacobabad en en (provincie Sind) werd het op vrijdag 47 °C, volgens de Pakistaanse Meteorologische Afdeling). Er is nog nooit eerder ergens op het noordelijk halfrond een zo hoge temperatuur gemeten op deze dag van het jaar, aldus de weerdienst.

Hoewel dergelijke extreme temperaturen niet ongebruikelijk zijn in deze gebieden, treden ze meestal pas op in mei en juni. Het vaker en eerder in het jaar voorkomen hangt samen met de klimaatverandering. Volgens het IPCC behoort India tot de landen die daardoor het zwaarst getroffen worden.

Bronnen[bewerken]