Naar inhoud springen

Vredesbesprekingen tussen Israël en Syrië

Uit Wikinieuws

22 mei 2008 

De Golan-hoogte

Israël en Syrië hebben gisteren bevestigd dat zij onderhandelingen voeren over een mogelijke vrede. De landen spraken van "indirecte" besprekingen, waaraan volgens Israël een jaar van voorbesprekingen vooraf is gegaan. Turkije, dat met beide landen goede betrekkingen onderhoudt, fungeert bij de onderhandelingen als tussenpersoon.

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft gezegd dat de onderhandelingen "niet eenvoudig" zullen zijn en dat er moeilijke concessies gevraagd zullen worden. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Moallem zei te hopen dat het Israël "ernst is", zodat er op den duur directe besprekingen kunnen worden gevoerd.

Het moeilijkste punt tussen beide landen is de mogelijke teruggave aan Syrië van de Golan-hoogte, die in 1967 door Israël is bezet en in 1981 geannexeerd. Israël heeft er sindsdien meer dan 30 nederzettingen gebouwd, waar ruim 20.000 kolonisten wonen. Volgens Syrië heeft Israël al toegezegd de Golan-hoogte op te willen geven.

De beide landen hebben drie oorlogen met elkaar gevoerd: de Arabisch-Israëlische Oorlog in 1948, de Zesdaagse Oorlog in 1967 en de Jom Kippoer-oorlog in 1973.

Bronnen[bewerken]