Naar inhoud springen

Voormalig arts: 'Trump schreef eigen doktersverklaring'

Uit Wikinieuws

2 mei 2018 

"Donald Trump schreef zijn eigen doktersverklaring". Dat zegt Harold Bornstein, de voormalige privé-arts van de president van de Verenigde Staten, tegen Amerikaanse nieuwszender CNN. In de medische verklaring stond dat Trump, als hij gekozen werd, de gezondste president in de geschiedenis van het land zou zijn. De brief werd in december 2015 naar buiten gebracht en speelde een belangrijke rol in de presidentscampagne. Trump stelde namelijk dat Hillary Clinton niet gezond genoeg was voor de taak. Met deze gezondheidsverklaring wilde hij bewijzen dat hij dat wel was.

Bornstein: "Trump dicteerde de hele brief, ik schreef het alleen op". Er werden eerder al vraagtekens bij de verklaring geplaatst, aangezien de stijl erg leek op de stijl die Trump gebruikte tijdens zijn campagne. In september 2016 zei Bornstein nog dat hij de verklaring gehaast moest opstellen. "Ik had haast, ik moest nog naar iemand toe".

Na de onthulling over de doktersverklaring vertelde Bornstein op NBC News dat hij in februari 2017 door drie medewerkers van Trump werd bezocht, die bij hem het medische dossier van de president op kwamen halen. Bornstein zelf noemde het "een inval" en zei dat de dossiers hardhandig van hem werden afgenomen. Het Witte Huis zegt dat het voorval bij "de standaardprocedure" van een nieuwe president hoort.

Bronnen

[bewerken]