Von der Leyen verkozen tot nieuwe EC-voorzitter

Uit Wikinieuws

16 juli 2019 
De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (60) is gisteravond met een vrij kleine meerderheid − 383 stemmen voor, 327 tegen en 22 blanco stemmen − verkozen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Ze volgt hierin Jean-Claude Juncker op.

In een speech die ze hield kort voor haar uiteindelijke verkiezing, om nog zoveel mogelijk stemmers over de streep te trekken, liet Von der Leyen zich onder meer uit over het Europese klimaatbeleid en het minimumloon. Direct nadat ze was verkozen, gaf ze aan zich zeer vereerd te voelen en bedankte ze de Europarlementariërs voor hun steun. "Laten we constructief samenwerken, want we willen ons allemaal inspannen voor een sterk Europa" waren haar inleidende woorden.

Von der Leyens benoeming is tamelijk omstreden, omdat ze niet tot de door de fracties van het Europarlement naar voren geschoven kandidaten (de zogenoemde Spitzenkandidaten) behoorde; dit waren de Nederlander Frans Timmermans en de Deen Margrethe Vestager, die nu beiden in plaats daarvan zijn benoemd tot vicevoorzitter. Toen de Europese Raad van ministers twee weken geleden Von der Leyen voordroeg in plaats van de voorgestelde kandidaten, werd van veel kanten teleurgesteld gereageerd.

Bronnen[bewerken]