Vogelaar: corporaties moeten meebetalen aan probleemwijken

Uit Wikinieuws

14 februari 2008 

Minister Vogelaar

Het opknappen van de veertig probleemwijken moet verplicht voor een deel worden betaald door de woningcorporaties, zegt minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar. Uit zichzelf doen de corporaties te weinig, aldus de minister.

Er vinden al enige tijd besprekingen plaats tussen het ministerie en de woningcorporaties om te komen tot een vrijwillig fonds met 750 miljoen euro. De drie voorstellen die de corporaties deden, werden echter door de minister afgewezen. Ze gaat nu zelf de hoogte van de bijdrage vaststellen.

Het houdt een keer op, zei de minister woensdagavond tijdens een PvdA-congres in Amsterdam. "Het spijt me oprecht, maar ik neem mijn verantwoordelijkheid en ga nu geld heffen". Het laatste voorstel dat door koepelorganisatie Aedes was gedaan was een renteloze lening van 1,5 miljard dollar aan de corporaties in de 'Vogelaarwijken', waarmee een rentevoordeel van 750 miljoen zou worden behaald. Precies conform de eis van de minister.

Vogelaar liet de plannen doorrekenen door het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting, en die kwamen met een andere berekening: het plan levert niet meer dan tussen 408 en 575 miljoen op. En dat is niet voldoende.

Bronnen[bewerken]