Naar inhoud springen

Voetbalwedstrijd afgelast na explosie naast spelersbus Dortmund

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

11 april 2017 

Een explosie deed zich voor naast de spelersbus

Een voetbalwedstrijd is afgelast nadat er nabij een spelersbus explosies plaatsvonden.

In Dortmund hebben zich kort na elkaar drie kleine explosies voorgedaan in de nabijheid van de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund, die net op weg was naar de kwartfinale van de Champions League. Enkele ramen van de bus werden verbrijzeld. Een speler, Marc Bartra, kreeg enkele glasscherven in de hand. Verder raakte er niemand gewond. De politie ontdekte dat er explosieven langs de weg waren aangebracht, toen de bus passeerde gingen ze af. Het lijkt erop dat de explosieven waren bevestigd aan hekken in de buurt van een parkeerplaats.

Het is nog niet bekend om wat voor soort explosieven het gaat. Er wordt met drones nog gezocht naar eventuele andere explosieven in de buurt.

Dortmund zou vanavond tegen Monaco spelen. De wedstrijd is nu uit voorzorg afgelast en verschoven naar morgenavond.

Update 12 april 2017 

Het onderzoek focust momenteel op twee verschillende brieven. Een ervan is gevonden bij de plek van de aanslag en begint met de woorden 'In de naam van Allah'. Verder zou er een verwijzing in staan naar de inzet van Duitse gevechtsvliegtuigen in IS-gebied in Syrië, volgens twee Duitse omroepen. De andere brief staat op internet, hierin claimt een antifascistische beweging achter de aanslag te zitten. Het Duits landelijk parket geeft vanmiddag een persverklaring over de zaak.

Het Duits Openbaar Ministerie heeft later vandaag bekendgemaakt dat er een verdachte is opgepakt. Het zou gaan om iemand met een islamitische achtergrond.

Update 13 april 2017 

De man die gisteren werd opgepakt – een 26-jarige Irakees – geldt niet langer als verdachte van de aanslag. Het Duits Openbaar Ministerie zegt althans hiervoor geen enkel bewijs te hebben. Hij blijkt zich echter wel drie jaar geleden bij IS te hebben aangesloten. Dit is strafbaar en daarom blijft de man in voorarrest, maar dus alleen op verdenking van IS-lidmaatschap.

Update 21 april 2017 

De dader blijkt een 28-jarige Rus te zijn die met de koersval van de aandelen van de voetbalclub geld wilde verdienen. Daarvoor moesten er zwaargewonden of doden vallen, wat niet is gebeurd en ook van een koersdaling was na de aanslag nauwelijks sprake. Zowel de vermeende link met IS als die met extreem-links waren door hem uitgezette dwaalsporen.

De Rus is vanmorgen opgepakt in Tübingen. Hij wordt onder meer verdacht van poging tot moord. Ook wordt hem zeer kwalijk genomen dat hij de momenteel heersende angst voor IS heeft aangegrepen als dekmantel.

Bronnen

[bewerken]
Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: