Naar inhoud springen

Vluchtelingenkamp Moria brandt af

Uit Wikinieuws

13 september 2020 

Het kamp in 2017

Op het Griekse eiland Lesbos is het vluchtelingenkamp Moria deze week nagenoeg volledig verwoest door twee grote branden. De eerste brand in de nacht van dinsdag op woensdag legde al een groot deel van het kamp in de as. Op woensdagavond nog een tweede brand waarbij nog meer van het kamp werd verwoest. Bewoners die het brandende kamp ontvluchtten bivakkeerden langs de weg of in wijngaarden. De Griekse politie blokkeerde de wegen om te verhinderen dat de migranten verder het land in trokken naar de dorpen en steden.

In het kamp Moria verbleven sinds 2015 zo'n 13.000 vluchtelingen, voornamelijk afkomstig uit landen in Azië, die via Turkije en Griekenland verder Europa in wilden komen. Het kamp was eigenlijk berekend op slechts 3.000 personen. Het kamp was al lang onderwerp van discussie, de meeste Europese landen bleven weigeren vluchtelingen uit Moria over te nemen. Vorig jaar werd een plan opgezet om ca. 2000 minderjarigen en zieken uit het kamp over te nemen, maar hiervan kwam weinig terecht; er werden uiteindelijk slechts 640 mensen opgevangen in zeven landen.

De oorzaak van de branden staat niet vast, maar de Griekse regering zegt er niet aan te twijfelen dat enkele bewoners van het kamp de brand zelf hebben aangestoken. Ook zou er zijn geprobeerd brandweerlieden bij hun werk te hinderen. Volgende alternatieve verklaringen van enkele kampbewoners zouden de branden zijn aangestoken door Griekse eilandbewoners. De laatste tijd waren de spanningen rondom het kamp nog verder opgelopen, nadat 35 kampbewoners besmet bleken met COVID-19. Het kamp werd hierop in quarantaine geplaatst.

Zondag is bekendgemaakt dat het Griekse leger een noodkamp bouwt om de bewoners van Moria op te vangen. Veel van hen willen hier vermoedelijk overigens helemaal niet naartoe, zij willen Lesbos verlaten.

De Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel hebben donderdag afgesproken dat de vluchtelingen over de verschillende Europese landen moeten worden verdeeld. De Nederlandse regering heeft na overleg besloten zo'n 100 migranten uit Moria over te nemen (het gaat daarbij m.n. om kinderen en kwetsbare personen). Dit aantal wordt afgetrokken van het vluchtelingenquotum.

Bronnen[bewerken]