Naar inhoud springen

Violist Herman Krebbers (94) overleden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

4 mei 2018 

Violist Herman Krebbers (94) overleden

Violist Herman Krebbers is afgelopen woensdag 2 mei overleden in Tilburg. Hij was 94 jaar oud. Krebbers stond bekend als een van Nederlands grootste violisten. Van 1962 tot 1980 was hij, samen met collega-violist Theo Olof, concertmeester van het Concertgebouworkest. Hij was ook de leermeester van andere grote violisten, zoals André Rieu, Emmy Verhey en Vera Beths.

Krebbers werd geboren in 1923 en studeerde viool aan het conservatorium van het Amsterdamse muzieklyceum. In 1943 maakte hij zijn solodebuut in het vioolconcert van Brahms bij het Concertgebouworkest, dat toen onder leiding stond van Willem Mengelberg. Krebbers' lidmaatschap van de Nederlandsche Kultuurkamer bezorgde hem na de Tweede Wereldoorlog een speelverbod van twee jaar.

In 1979 ontwrichtte Krebbers zijn rechterschouder bij een val van zijn zeilboot, wat bijna het einde van zijn carrière betekende. Hij moest jaren herstellen en kwam internationaal niet meer terug aan de top. Na de val hield hij zich vooral bezig met lesgeven en jureren. Krebbers ging met pensioen in 2009. Zijn laatste levensjaren spendeerde hij in Tilburg.

Bronnen

[bewerken]