Naar inhoud springen

Vijfentwintig jaar Verdrag van Maastricht

Uit Wikinieuws
video
Provinciehuis van Limburg waar het werd getekend

1 november 2018 
Het is vandaag vijfentwintig jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht werd getekend. Op 1 november 1993 zette de Europese Gemeenschap haar eerste stappen richting de Europese Unie zoals wij die de dag van vandaag kennen. Het Verdrag van Maastricht zorgde ervoor dat de samenwerking tussen Europese landen niet louter op economisch niveau bleef, maar zich ook uitbreidde naar andere domeinen.

Het Verdrag, dat tot een heuse Europese entiteit heeft geleid, kwam er echter niet zomaar. Sommige landen hielden een referendum. In Frankrijk bijvoorbeeld haalde het 'ja'-kamp maar een nipte meerderheid. In Denemarken dan weer was de uitslag van het referendum negatief. Kritiek vanuit rechts-conservatieve hoek was de vrees voor 'massa-immigratie', en 'verlies van identiteit'. De links-progressievelingen vreesden voor het verlies van sociaal verworven rechten, en het liberale karakter van de Europese Gemeenschap.

"Er zijn veel historische gelijkenissen te trekken tussen toen en nu", zegt Fernandez Soriano, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). "De lopende debatten van vandaag zijn in wezen dezelfde die speelden bij de invoering van het het Verdrag van Maastricht. 1993 was dus echt een mijlpaal in de Europese geschiedenis, maar 1993 was ook het jaar waarin euroscepticisme naar voren kwam".

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]