Naar inhoud springen

Vijf watersporters omgekomen bij Scheveningen

Uit Wikinieuws
Het strand van Scheveningen

12 mei 2020 
Bij het Noordelijk Havenhoofd aan de Scheveningse Havens is maandagavond een groep van ca. 10 watersporters in de problemen gekomen. Vijf van hen zijn overleden, is inmiddels bekend. Het gaat om drie mannen uit Den Haag en twee uit Delft van tussen de 22 en 38 jaar oud. De slachtoffers waren ervaren watersporters die lid waren van de Scheveningse surfclub The Shore.

Omstreeks 19:15 kwam de groep watersporters in de problemen, waarna de Kustwacht werd gealarmeerd. Reddingswerkers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij haalden een deel van de slachtoffers uit het water. Enkele andere watersporters konden zichzelf in veiligheid brengen. De reddingsactie werd maandagavond tegen 22:30 gestaakt. Op dat moment waren twee van de vijf lichamen geborgen; de slachtoffers stierven kort nadat ze door de hulpverleners aan wal waren gebracht waarna reanimatie niet meer mocht baten. Dinsdagochtend tegen 6:00 werd de zoektocht naar de drie overige vermisten hervat, waarna ook hun lichamen werden aangetroffen. De hulpdiensten konden niet bij het lichaam van een van de mannen uit Delft komen, hoewel ze hem wel in zee zagen drijven. Het lichaam dreef hierna weer af.

Het NIOZ gaat de grote hoeveelheid zeeschuim waarin de slachtoffers waarschijnlijk vast zijn komen te zitten nader onderzoeken. Waarschijnlijk hoopte het schuim zich zo snel op doordat de wind aan het begin van de avond plotseling draaide. Dit gevaarlijke verschijnsel staat ook wel bekend als "Cappuccino coast".

Burgemeester Remkes heeft zijn medeleven betuigd. Mensen hebben bloemen neergelegd bij de getroffen surfclub en aan het strand.

Op het strand bij Kamperland (Zeeland) kwam zondag ook al een kitesurfer om het leven.

Bronnen[bewerken]