Naar inhoud springen

Vijf doden door gijzeling op Amishschool

Uit Wikinieuws

2 oktober 2006 

Vijf personen zijn gedood na een schietincident op een Amish-school in de Amerikaanse plaats Nickel Mines (Pennsylvania). Een zwaarbewapende man, volgens de politie de 32-jarige Charles Carl Roberts IV, nam een aantal leerlingen en moeders van leerlingen mee naar buiten. Elf meisjes werden vastgebonden aan hun enkels en vervolgens beschoten. Ook enkele andere personen werden geraakt. In totaal vielen er hierdoor vijf doden. De dader heeft zich na zijn misdaad van het leven beroofd.

Toedracht[bewerken]

De dader, Roberts, ging de school binnen om 9:51 uur lokale tijd, met bij zich onder andere een jachtgeweer en een pistool. Hij sloot de school af en bond de gijzelaars vast. De gijzelaars moesten tegen het schoolbord aan gaan staan. Daarna liet hij een aantal personen de school verlaten, waaronder drie ouders, een vrouw en vijftien jongens. De gijzelnemer, zelf ook een ouder van drie kinderen, bleef achter in de school met vijftien meisjes. Om 10:36 uur wist een leraar de politie te bereiken. Negen minuten later bereikte de eerste politietroepen de school. Ze namen contact op met Roberts.

De politie ging over tot actie toen er een aantal schoten werden gehoord. Er stierven minimaal vijf meisjes, waarvan twee de ochtend erna. Nog zes andere meisjes zijn in kritieke toestand.

Volgens diverse bronnen zouden de meisjes zijn omgebracht als bij een executie, door middel van een hoofdschot. De slachtoffers varieerden in leeftijd van dertien tot zestien jaar.

Amish[bewerken]

De Amish (ook wel: Amana) is een protestantse geloofsgemeenschap met verreweg de meeste volgelingen in Noord-Amerika, en met name in de staten Pennsylvania, Ohio en Indiana. Er wonen verder ook kleine Amishgemeenschappen in onder andere Zuid-Amerika, Rusland en Europa.

In Nickel Mines leven veel aanhangers van de Amishgemeenschap. Zij leven daar zoveel mogelijk volgens ouderwetse methoden.

Bronnen[bewerken]