Naar inhoud springen

Vierde New Frontiers-missie gaat naar Titan

Uit Wikinieuws

28 juni 2019 

NASA heeft gisteren de selectie van de vierde missie van het New Frontiers-programma bekend gemaakt. Gekozen werd voor Dragonfly, een nucleaire quadcopter-drone die op Titan, een maan van Saturnus zal rondvliegen, landen, fotograferen en onderzoeken. Daarmee is de missie CEASAR, een sample return missie naar komeet 67P (bekend van Europese Rosetta-missie) als laatste afgevallen.

Het New Frontiers-programma is een onbemand exploratieprogramma van NASA waarmee middenklasse ruimtesondes door externe partijen kunnen worden ontwikkeld. Eerder werden New Horizons, Juno en OSIRIS-REx al ten uitvoer gebracht. Die missies zijn nog altijd bezig. De missies zijn goedkoper dan de door NASA zelf ontwikkelde Flagship-missies maar duurder (en complexer) dan de sondes van het Discovery-programma.

Het ontwerp voor de Dragonfly is ontwikkeld door het vermaarde Applied Physics Laboratory van de John Hopkins-universiteit dat een jaar geleden ook de Parker Solar Probe lanceerde. De Dragonfly zal volgens planning in 2026 worden gelanceerd en acht jaar later op Titan aankomen. Dat de vlucht zo lang duurt heeft met een ongunstige stand van de planeten te maken waardoor er geen gebruik van Jupiters zwaartekracht kan worden gemaakt voor het verkrijgen van extra snelheid. Het is nog niet duidelijk met welk type raket de Dragonfly de aarde zal verlaten.

Titan werd eerder bezocht door Voyager 1 en Cassini-Huygens. Bij die laatste missie landde de Huygens onder de dikke bewolking op het oppervlak van Titan en maakte deze foto’s terwijl Cassini’s radar het oppervlak van bovenaf in kaart bracht. De Dragonfly is overigens niet de eerste ruimtedrone. Volgend jaar zal NASA’s Marsrover 2020 een experimentele Mars-helicopter meenemen.

Bronnen

[bewerken]