Naar inhoud springen

Vier weken geen luchtverkeer van en naar Saba

Uit Wikinieuws

25 september 2018 

Vier weken lang is Saba niet bereikbaar voor luchtverkeer vanwege een grondige renovatie. Zakenmensen, toeristen noch studenten kunnen het eiland in deze weken via de lucht bezoeken of verlaten. In noodgevallen kunnen er nog wel helikopters landen.

In deze weken wordt er een nieuwe start- en landingsbaan aangelegd. De banen gelden als de kortste ter wereld en bevinden zich boven op een rots van twintig meter hoogte; toch is er in vijfenvijftig jaar nooit een vliegongeluk geweest. Daarnaast wordt de terminal geheel vernieuwd. Hier liepen de aankomende en vertrekkende passagiers dwars door elkaar en er werd niet gecontroleerd wat ze in hun bagage meenamen. Het is de bedoeling dat de intieme sfeer behouden blijft.

Met de renovatie, waar Nederland een bedrag van 2,5 miljoen euro (bijna 3 miljoen dollar) in investeert, wordt de luchthaven opgewaardeerd naar internationale standaarden. Er is gekozen voor het orkaanseizoen, omdat er in deze periode de minste vliegbewegingen zijn. Hierdoor is er minder schade voor de economie. Het CBS berekende dat in het tweede kwartaal van 2018 760 vliegbewegingen zijn geweest, wat gemiddeld op bijna vijf vertrekkende en vijf aankomende vluchten per dag neerkomt.

8 oktober 2018 

Vliegveld van Saba heropend

Nadat er 28 dagen geen vliegverkeer met Saba meer mogelijk was, is de luchthaven op het eiland vandaag weer heropend. Om drie uur vanmiddag landde het eerste vliegtuig ceremonieel op Juancho E. Yrausquin Airport. Het vliegveld zal morgen weer volledig operationeel zijn. Rijkswaterstaat, de luchtvaartinspectie en het ministerie van Infrastructuur hebben de afgelopen week hun laatste checks uitgevoerd. Aan de taxiweg naar het heliplatform wordt nog steeds gebouwd.

11 december 2018 

Nieuwe terminal in gebruik genomen

Passagiers die vanmorgen rond 8 uur met de vlucht van Winair aan zijn gekomen, hebben voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe aankomsthal.[1]

15 december 2018 

Oude terminal wordt ontmanteld

Vandaag zal begonnen worden aan de ontmanteling van de oude terminal.[1]

Gerelateerd

[bewerken]