Naar inhoud springen

Vier nieuwe steden in het binnenland van Suriname

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

23 september 2017 

De aanlegplaats van Atjoni

Vier nieuwe steden in het binnenland van Suriname

Minister Edgar Dikan van Ruimtelijke Ontwikkeling was op een werkbezoek in Atjoni waar hij zich op de hoogte stelde van de ontwikkeling van het dorp naar een stad. Het is een van de vier dorpen halverwege het binnenland van Suriname die deze ontwikkeling doormaken. Naast Atjoni en Snesikondre in centraal Suriname, gaat het om Apoera aan de westgrens en Stoelmanseiland aan de oostgrens. De vier plaatsen vormen nagenoeg een horizontale lijn door het centrale deel van Suriname.

De eerste stappen voor het project werden al zo'n tien jaar geleden gezet door het Fonds Ontwikkeling Binnenland. In alle vier plaatsen staan al overheidsgebouwen en hier zullen verschillende voorzieningen aan toegevoegd moeten worden. Rond 2019 à 2020 moet er voldoende energie in het achterland zijn om het doel te realiseren. De ontwikkeling van de steden moet ook een positieve bijdrage leveren aan de plaatsen in de omgeving. Ook de ontwikkeling van de andere plaatsen kent een vergelijkbare opzet.

In Atjoni wordt bijvoorbeeld gebouwd aan een krachtcentrale, een ziekenhuis en toeristenverblijven. Verder is er al een filiaal van de Bank Godo gevestigd en zal de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) zich er volgend jaar mogelijk vestigen. Ook wordt gewerkt aan de bouw van ambtenarenwoningen.

Bronnen[bewerken]