Verzet tegen bromfietsen op fietspad Schellingwouderbrug

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

13 november 2017 

Verzet tegen bromfietsen op fietspad Schellingwouderbrug

De gemeente Amsterdam wil bromfietsen toelaten op het smalle fietspad van de Zuiderzeeweg, over de Amsterdamsebrug en de Schellingwouderbrug. Hierdoor dreigen fietsers en voetgangers in gevaar te komen, schrijft de Fietsersbond in een brief aan de gemeenteraad. Raadslid Jan-Bert Vroege (D66) heeft de brief op de agenda gezet van de commissievergadering aanstaande woensdag.

Het fietspad is minder dan 2 meter breed en op sommige stukken zelfs minder dan anderhalve meter, aldus de Fietsersbond. Bovendien worden de fietspaden druk gebruikt: “Onbegrijpelijk dat de CVC (de gemeentelijke verkeerscommissie) denkt dat fietsers, snorfietsers, bromfietsers en canta’s hier veilig samen over heen kunnen.”

De gemeente hanteert zelf een gewenste minimumbreedte van 3 meter voor fietspaden waar ook bromfietsen rijden. Wethouder Pieter Litjens (VVD) zei onlangs tegen het Parool dat het op sommige punten nu al ‘passen en meten’ is op de fietspaden op de Amsterdamse Brug.

Het was de bedoeling dat niet alleen bromfietsen maar ook snorfietsen op de Zuiderzeeweg naar de rijbaan gaan. Dat de gemeente nu juist bromfietsen op het fietspad wil laten rijden, komt volgens de Fietsersbond door druk van de politie en het GVB. Zij zouden hun bezwaren tegen ‘langzaam’ verkeer op de rijweg echter niet hebben onderbouwd.

Bronnen[bewerken]