Naar inhoud springen

Vervroegde Tweede Kamerverkiezingen op 22 november

Uit Wikinieuws

14 juli 2023 

De vervroegde Tweede Kamerverkiezingen zullen worden gehouden op woensdag 22 november. Het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte IV heeft dit vandaag bekendgemaakt bij monde van minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot, die het nieuws op Twitter zette.

De aankondiging komt een week nadat het kabinet vrij onverwacht ten val kwam. De vier coalitiepartijen – VVD, D66, CDA en ChristenUnie – konden het over veel onderwerpen wel eens worden, maar niet over migratie.

Mark Rutte zal zich – na recordlang, namelijk bijna 13 jaar, premier te zijn geweest – niet opnieuw verkiesbaar stellen; hij stapt uit de politiek zodra de nieuwe regering is geïnstalleerd. Ruttes beoogde opvolger voor het VVD-lijsttrekkerschap is Dilan Yesilgöz. Ook diverse andere bekende politici, waaronder Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag, stellen zich niet nogmaals verkiesbaar als lijsttrekker voor hun partijen en stappen uit de politiek. Kaag werd eerder juist nog genoemd als mogelijke kandidaat om de eerste vrouwelijke premier ooit in Nederland te worden.

Bronnen[bewerken]