Naar inhoud springen

Verpleegkundige Lucia de B. tijdelijk vrij

Uit Wikinieuws

2 april 2008 

De tot levenslang veroordeelde Haagse verpleegkundige Lucia de B. is vanochtend tijdelijk vrijgelaten uit de gevangenis in Nieuwersluis. Het besluit tot de vrijlating, die voorlopig voor drie maanden geldt, werd genomen door de minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak, op advies van de top van het Openbaar Ministerie. Het OM had er de bewindslieden op gewezen dat de advocaat-generaal van de Hoge Raad op basis van nieuw onderzoek heeft geconcludeerd dat een deel van de bewijsvoering die tot de veroordeling leidde, geen stand kan houden.

Lucia de B. werd in 2006 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor zeven moorden en drie pogingen tot moord op patiënten in verscheidene Haagse ziekenhuizen. Eind oktober 2007 vroeg de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS) aan de Hoge Raad om de zaak te herzien. De Hoge Raad besloot dat hiervoor eerst aanvullend onderzoek nodig was.

Het onderzoek richtte zich op de dood van een half jaar oude baby, die volgens justitie door vergiftiging met het hartmedicijn digoxine was omgebracht. Maar volgens de Utrechtse hoogleraar en internist-toxicoloog Jan Meulenbelt, die het nieuwe onderzoek uitvoerde, is een natuurlijke dood, door uitputting als gevolg van zuurstoftekort, het meest waarschijnlijk.

De advocaat-generaal zal nu waarschijnlijk binnen een maand een vordering tot herziening van de zaak bij de Hoge Raad indienen. Als de Hoge Raad dan beslist dat de zaak wordt herzien, wordt deze terugverwezen naar een gerechtshof.

[bewerken]

Bronnen

[bewerken]