Naar inhoud springen

Verkiezingsuitslag Tweede Kamerverkiezingen: VVD blijft grootste, D66 en FVD grote winnaars

Uit Wikinieuws

26 maart 2021 

Vrijdag is de officiële verkiezingsuitslag van de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen van 2021 bekendgemaakt. De uitslag wijkt niet af van de definitieve prognose.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) van premier Mark Rutte is voor de vierde keer op rij de grootste, deze keer met 34 zetels. De tweede is Democraten 66 (D66) met 24 zetels, de op een na hoogste score in de geschiedenis van de partij. Daarna komen Partij voor de Vrijheid (PVV) met 17 zetels en Christen Democratisch Appèl (CDA) met 15 zetels.

De grote winnaars waren D66 en Forum voor Democratie. D66 ging van 19 naar 24 zetels. Forum voor Democratie haalde bij de vorige verkiezingen 2 zetels en nu 8. De grootste verliezer was Groenlinks, deze partij ging van 14 naar 8 zetels. De Socialistische partij (SP) en 50PLUS verloren ook flink. De SP ging van 14 naar 9 zetels en 50PLUS van 4 naar 1.

Ook zijn er vier nieuwkomers in de Tweede Kamer. De partij JA21, die afgesplitst is van Forum voor Democratie, en de Europese partij Volt, haalden allebei 3 zetels. BIJ1, de partij van Sylvana Simons en BoerBurgerBeweging (BBB) haalden allebei 1 zetel.

Verder haalden de Partij van de Arbeid (PvdA) 9 zetels, Partij voor de Dieren (PvdD) 6, ChristenUnie 5, Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) 3 en DENK 3 zetels.

Uit het bovenstaande kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

Het huidige demissionaire kabinet kan rekenen op 78 zetels, een winst van twee.

De winst gaat vooral naar de liberale en populistische partijen, verlies zit er met name in de linkerhoek. Ook de christendemocraten en de populisten van Wilders doen een forse stap terug.

De PvdA die met een zeer ambitieus verkiezingsprogramma de verkiezingen was ingegaan, moet andermaal genoegen nemen met de status van kleine partij, de belofte van lijsttrekker Ploumen "we gaan voor dubbele cijfers" is niet bewaarheid en procentueel is de PvdA zelfs onder de SP uitgekomen, die ook slechts negen zetels heeft binnengehaald.

Opvallend is dat de uitslag ook nogal afwijkt van de peilingen, met name D66 en Forum voor Democratie hebben het veel beter gedaan dan verwacht, D66 stond in de polls zelfs niet op winst. Het Kaag-effect en de niet erg bereidwillige opstelling van de linkse partijen richting de VVD lijken de weifelende linkse kiezer op het laatste moment naar D66 getrokken te hebben.

Bij de formatie van een nieuwe regering lijkt men niet om de VVD heen te kunnen, een midden-linkse coalitie van zeven of acht partijen is niet erg realistisch.

Bronnen[bewerken]