Verkiezingsuitslag Tweede Kamerverkiezingen: VVD blijft grootste, D66 en FVD grote winnaars

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

26 maart 2021 

Tweede Kamerverkiezingen 2021.svg

Vrijdag is de officiële verkiezingsuitslag van de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen van 2021 bekendgemaakt. De uitslag wijkt niet af van de definitieve prognose.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) van premier Mark Rutte is voor de vierde keer op rij de grootste, deze keer met 34 zetels. De tweede is Democraten 66 (D66) met 24 zetels, de op een na hoogste score in de geschiedenis van de partij. Daarna komen Partij voor de Vrijheid (PVV) met 17 zetels en Christen Democratisch Appèl (CDA) met 15 zetels.

De grote winnaars waren D66 en Forum voor Democratie. D66 ging van 19 naar 24 zetels. Forum voor Democratie haalde bij de vorige verkiezingen 2 zetels en nu 8. De grootste verliezer was Groenlinks, deze partij ging van 14 naar 8 zetels. De Socialistische partij (SP) en 50PLUS verloren ook flink. De SP ging van 14 naar 9 zetels en 50PLUS van 4 naar 1.

Ook zijn er vier nieuwkomers in de Tweede Kamer. De partij JA21, die afgesplitst is van Forum voor Democratie, en de Europese partij Volt, haalden allebei 3 zetels. BIJ1, de partij van Sylvana Simons en BoerBurgerBeweging (BBB) haalden allebei 1 zetel.

Verder haalden de Partij van de Arbeid (PvdA) 9 zetels, Partij voor de Dieren (PvdD) 6, ChristenUnie 5, Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) 3 en DENK 3 zetels.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?