Naar inhoud springen

Vergeldingsaanvallen op Gazastrook na dodelijke Israëlische inval

Uit Wikinieuws

23 februari 2023 

Het Israëlische leger meldt donderdagochtend dat er vanaf de Gazastrook in totaal zes raketten door de Palestijnen zijn afgeschoten op het zuiden van Israël. Vijf raketten zouden zijn onderschept, één kwam op een open terrein terecht. In reactie zouden Israëlische militairen enkele raketten richting de Gaza hebben afgevuurd.

De Palestijnse aanvallen zijn een vergelding voor de inval van gisteren door militairen van de Israëlisch defensieleger in de stad Nablus. De Israëlische militairen waren volgens een verklaring op zoek naar drie Palestijnse terreurverdachten, die zich in een gebouw dat door de militairen werd omsingeld ophielden. De drie verdachten zouden plannen hebben gehad om op korte termijn een aanslag te plegen. De omsingeling van het gebouw liep echter uit op een groot vuurgevecht, waarbij ook bewoners van de naastgelegen gebouwen betrokken raakten. Er vielen in totaal 11 doden, onder wie de drie verdachten, en meer dan 100 gewonden. In totaal zes van de overleden slachtoffers maakten deel uit van militante groeperingen. Het jongste dodelijke slachtoffer is een 16-jarige jongen. De Israëlische soldaten zouden ook op ongewapende burgers hebben geschoten. Beelden hiervan worden nog onderzocht.

Bij de luchtaanvallen van vandaag zijn volgens de huidige berichten geen nieuwe slachtoffers gevallen. Internationaal is men wel bezorgd over het gevaar van verdere escalatie.

Bronnen[bewerken]