Verenigde Staten stappen voor tweede keer uit UNESCO

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

12 oktober 2017 

Verenigde Staten stappen voor tweede keer uit UNESCO

De VS trekt zich op 31 december 2018 officieel terug uit UNESCO. De Amerikanen geven als reden op dat UNESCO "anti-Israëlische vooroordelen heeft, tekort komt op financieel vlak, en een gebrek aan hervormingen doorvoert". De VS wil wel waarnemer blijven, zodat het land toch een adviserende rol behoudt. UNESCO noemt het uittreden een "verlies voor het multilateralisme en voor de VN".

In 2011 draaide president Barack Obama de geldkraan al eens dicht, toen Palestina lid werd van UNESCO. In de grondwet van de VS is vastgelegd dat er geen subsidies worden gegeven aan organisaties die Palestina als land erkennen.

Het is de tweede keer dat de VS uit UNESCO stapt. De vorige keer was in 1984, toen vonden de Amerikanen het beleid "in het voordeel van de Sovjet-Unie spelen". Pas onder het presidentschap van George W. Bush in 2003 zou het land zich terug aansluiten bij UNESCO.

Israël – dat al lange tijd in conflict is met Palestina – volgt het voorbeeld van de VS en stapt ook uit UNESCO. Premier Netanyahu spreekt van een "dappere en in morele zin juiste stap".

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?