Naar inhoud springen

Verenigd Koninkrijk verlaat officieel de EU

Uit Wikinieuws

1 februari 2020 

Kaart van de Europese douane-unie (en) vanaf 1 februari 2020

Gisteravond om 23:00 GMT (middernacht volgens de Midden-Europese Tijd) is het Verenigd Koninkrijk officieel uit de Europese Unie getreden, na 47 jaar lang hiervan lid te zijn geweest. De brexit, waar meer dan drie jaar lang intensief onderhandelingen over zijn gevoerd, is daarmee nu eindelijk een voldongen feit.

Uit piëteit met alle tegenstanders van de brexit was vooraf door de Britse regering besloten om de festiviteiten zo ingetogen mogelijk te houden; zo was er bijvoorbeeld geen vuurwerkshow. Niettemin kwamen gisteravond duizenden brexiteers met Britse vlaggen bijeen op Parliament Square, om samen met Nigel Farage − de leider van de vorig jaar opgerichte Brexit Party − feest te vieren. Auld Lang Syne, dat in het VK veel wordt gezongen als afscheidslied, was veelvuldig te horen. Op 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier, werd een digitale klok geprojecteerd die de laatste momenten voor de brexit aftelde. Farage wilde ook de Big Ben laten luiden, maar dat was niet mogelijk omdat deze in de steigers staat.

Tegelijkertijd werden er op veel plekken in het land nieuwe anti-brexit-demonstraties gehouden, al lijkt het merendeel van de zogenoemde bremainers zich bij de huidige situatie te hebben neergelegd. Uit een peiling is gebleken dat een groot deel van de Britse bevolking de uittreding geheel aan zich voorbij laat gaan.

Britse kranten berichtten vandaag uiteenlopend over de brexit. The Guardian was vooral nostalgisch met de tekst Missing you already, gericht aan de Europese Unie. The Telegraph is juist heel euforisch over de uittreding: "Eindelijk eruit - en het lucht zo op dat we het hebben gedaan". De Daily Mail spreekt van een "historisch moment". Premier Boris Johnson zegt in een vooraf ingesproken videoboodschap, die een uur voordat brexit een feit was werd gepubliceerd, dat de belangrijkste boodschap van vanavond was dat "dit geen einde is, maar een begin". Ook noemde hij allerlei voordelen van de brexit op. De videoboodschap eindigde met de belofte "de levens van iedereen, tot in alle uithoeken van het Verenigd Koninkrijk, beter te maken".

Bronnen

[bewerken]