Verenigd Koninkrijk beschuldigt officieel twee Russen in zaak-Skripal

Uit Wikinieuws

5 september 2017 

Het Verenigd Koninkrijk beschuldigt twee Russen ervan achter de vergiftiging van de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal en diens dochter Julia afgelopen maart in Salisbury te zitten. Het gaat om twee officieren van de GROe, de Russische militaire geheime dienst, heeft premier May in een persconferentie laten weten. Hun namen − Alexander Petrov en Ruslan Bochirov − en foto's zijn publiekelijk vrijgegeven door de Britse nationale antiterrorismedienst (NCTPN (en)). De twee mannen worden officieel beschuldigd van poging tot moord. Britse aanklagers zeggen dat ze voldoende bewijs tegen de mannen in handen hebben.

Er is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de twee mannen, die zich in Rusland zelf bevinden. Volgens een Russische wet kunnen Russische staatsburgers die zich in hun vaderland bevinden, niet worden uitgeleverd aan een ander land. Het Verenigd Koninkrijk vraagt daarom niet rechtstreeks om hun uitlevering.

Gevreesd wordt dat de toch al gespannen verhouding tussen het VK en Rusland hierdoor verder zal verslechteren. Premier May heeft inmiddels al aangegeven dat ze nieuwe sancties tegen Rusland wil. Rusland ontkent nog altijd iets met de aanslag op de Skripals te maken te hebben.

Bronnen[bewerken]