Verdwijningszaak in België na 20 jaar opgelost

Uit Wikinieuws

6 februari 2019 

In België is een einde gekomen aan een mysterieuze verdwijningszaak die twintig jaar ongewis bleef. De veertienjarige Angolese jongen Simon Lembi kwam op 3 november 1999 in Brussel aan. Op 12 november vroeg hij zijn moeder om televisie te mogen kijken in het gemeenschapscentrum in Sint-Gillis. Hierna kwam hij nooit meer thuis.

Hij kende in die tijd nog niemand en sprak alleen zijn eigen taal Lingala. Zijn moeder gaf hem op als vermist. Zij ging een vreselijke tijd tegemoet en verstond toen nog geen Nederlands noch Frans. Hij was de oudste van vier kinderen. Er is toen actief naar hem gezocht, met foto's in zijn directe omgeving. Het betreft hier een van de oudste verdwijningsdossiers van België.

Zoals nu blijkt, is de inmiddels 34-jarige man toen van huis weggelopen, "door familieproblemen." Dit wordt bevestigd door het Brusselse parket, dat tevens laat weten dat de man zich beroept op zijn recht op privacy waardoor maar weinig over hem naar buiten mag worden gebracht. Hij verblijft op dit moment in een ander Europees land. Zijn ouders zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Kort na zijn verdwijning zou hij al eens herkend zijn in de Brusselse metro. De tip kwam toen niet uit bij hem. In november vorig jaar was er opnieuw een tip. Volgens het parket herkende "een kennis, een verwant persoon" hem in een ander land. De kennis lichtte de Cel Vermiste Personen in die contact zocht met het land waar hij was gezien. De politie ter plaatse vond hem uiteindelijk en ondervroeg hem. Hij heeft inmiddels een andere achternaam aangenomen. Hij verkeert in goede gezondheid.

Bronnen[bewerken]