Naar inhoud springen

Verdachte en hoofdgetuige in het Decembermoordenproces, Ruben Rozendaal, overleden

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 december 2017 

Monument van de Decembermoorden

Verdachte en hoofdgetuige in het Decembermoordenproces, Ruben Rozendaal, overleden

Ruben Rozendaal, een van de 16 verdachten in het Decembermoordenproces, is gisteren rond tien uur 's avonds levenloos aangetroffen in een woning aan de Maikoestraat. Zijn linkerarm is doorgesneden met een scheermes en als doodsoorzaak is bloedverlies vastgesteld. Er wordt van uitgegaan dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Rozendaal was een van de plegers van de Sergeantencoup op 25 februari 1980 en was tijdens het Decembermoordenproces de enige verdachte die belastende verklaringen heeft afgelegd. Ook Desi Bouterse had de trekker overgehaald, zo verklaarde hij.

Zelf was hij naar eigen zeggen onschuldig. Naar eigen zeggen had hij ook geen deel gehad aan de voorbereidingen. Wel had hij de bevelen van meerderen opgevolgd om twee slachtoffers op te halen, Fred Derby en André Kamperveen. Ook had hij het bevel opgevolgd om het Moederbondsgebouw in brand te steken. Hij vertelde dat als hij dat niet had gedaan, hijzelf een van de slachtoffers was geweest tijdens de Decembermoorden.

Door zijn medewerking luidde zijn strafeis tien jaar, terwijl de meeste andere verdachten twintig jaar tegen zich hoorden eisen. Rozendaal had echter gerekend op vrijspraak en was erg van slag nadat de strafeis was uitgesproken.

Quote begin
Ik ga dit niet kunnen dragen. Het doet pijn en misschien moet ik mezelf opofferen opdat de samenleving ziet dat Rozendaal geen planning heeft gemaakt en niet aanwezig was bij de moorden.

— Rozendaal kort na het horen van de strafeis
Quote einde

Actueel[bewerken]

Bronnen[bewerken]