Naar inhoud springen

Veranderingen theoretisch en praktisch rijexamen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

5 september 2005 

Vanaf vandaag wordt het theoretisch en praktisch rijexamen aangepast. België voldoet hiermee aan de Europese wetgeving.

Het verschil tussen grote en kleine overtredingen vervalt bij de quotering van het theoretisch examen. Een student mocht vroeger uit veertig vragen maar zeven kleine en één grote fout maken. Nu is het aantal vragen opgetrokken tot vijftig en moet de deelnemer minimaal eenenveertig punten behalen.

Voor het praktisch examen moet men nu ook zijn auto beter kennen. De kandidaten zullen o.m. hun zetel en hoofdsteun en achteruitkijkspiegels correct moeten kunnen instellen. Ook de bandenspanning moeten ze kunnen controleren. Ze kunnen ook gevraagd worden de motorkap te openen en de verschillende vloestofreservoirs—olie, koelvloestof, remvloestof en ruitenwisservloestof— aan te duiden. Controles zélf zullen ze niet moeten uitvoeren. In ruil hiervoor verdwijnt één van de manoeuvres: het in- en uitrijden van een garage. Het examen op de rijbaan blijft gelijk.

Het examen voor motorrijders wordt ook aangepast. Er komt onder meer een nieuwe remproef. Die proef vereist een aanpassing van de examencentra, maar vele zijn daar nog niet mee klaar. De overheid lijkt de schuldige te zijn; pas vorige week kreeg men te horen wat nu precies zou veranderen. Het resultaat is dat nu slechts enkele examencentra in orde zijn.

Bronnen[bewerken]