Naar inhoud springen

Venezuela zet blokkade van de ABC-eilanden voort

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

23 januari 2018 

Halbe Zijlstra, 2010

Venezuela zet blokkade van de ABC-eilanden voort

Venezuela zet de blokkade van Aruba, Bonaire en Curaçao, die op 5 januari van kracht werd, voort. De Venezolaanse president Nicolás Maduro verwijt de eilanden dat ze de maffia die de Venezolaanse voorraden aan voedsel en grondstoffen zou wegroven, vrij baan geven. Maduro blijft hierin volharden, ondanks dat het een week geleden duidelijk werd dat het Venezolaanse leger zelf faciliteert in de smokkel van goud naar Curaçao.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra, voorziet geen snelle verandering in de situatie. Wat op dit moment meespeelt is dat Maduro's regering de sancties die de EU deze week heeft opgelegd, aangrijpt als argument om de blokkade door te laten lopen. Deze sancties zijn uitgeroepen tegen zeven Venezolaanse leidinggevende functionarissen die de weg naar een vreedzame oplossing en democratie in Venezuela blokkeren.

Zijlstra had gisteren nog telefonisch contact met zijn Venezolaanse ambtgenoot, maar kon niet ontzenuwen dat beide zaken los van elkaar staan. Hij benadrukt ook dat de drie landen in het koninkrijk de afspraken van 12 januari zijn nagekomen en dat het nu de beurt is aan Venezuela om hetzelfde te doen.

Zijlstra noemt dat de aanvoer van verse groenen en grondstoffen naar de eilanden zekergesteld moet worden. Hij denkt aan aanvoerroutes vanuit Colombia en de Dominicaanse Republiek. Het is onduidelijk of hij hier een rol voor de overheid in ziet weggelegd. Zijlstra heeft verder zijn goedkeuring uitgesproken over de door de EU opgelegde sancties.

31 januari 2018 

Schaarste groenten en fruit valt mee

De boycot van Venezuela is nog steeds gaande. Er komen echter nog wel steeds Venezolaanse bootjes aan die de boycot weten te omzeilen. De schaarste in de supermarkten valt ook mee. Op Aruba en Curaçao is veel groenten en fruit beschikbaar. Op Bonaire is nog redelijk veel beschikbaar, al zijn bananen en tomaten wel schaars.[1]

9 maart 2018 

Ook de laatste luchtverbindingen afgesloten

De regering van Venezuela heeft besloten de grenzen nog verder te sluiten, waardoor er ook de laatste commerciële vluchten niet meer mogelijk zijn. Hierdoor konden Albatros Airlines en Aruba Airlines vandaag niet meer naar Venezuela vliegen.[2]