Naar inhoud springen

Vendex KBB niet langer koninklijk

Uit Wikinieuws

2 december 2005 

Vendex KBB heeft de Bijenkorf verkocht aan een buitenlands bedrijf en verliest daardoor automatisch het predicaat Koninklijk.

Vendex KBB verkreeg het predicaat in 2000, nadat het twee jaar eerder Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) had overgenomen. Aan de Bijenkorf werd het predicaat verleend in 1970, bij het 100-jarig bestaan van het warenhuisconcern. Het predicaat vervalt wanneer het eigendom van de onderneming geheel of in overwegende mate overgaat in andere handen, aldus de stichting. Sinds juli van dit jaar is dat formeel het geval. Vendex KBB hoeft zijn naam niet te veranderen, maar de 'K' in de naam is voortaan een dode letter.

Het is niet zeker of Ahold, moederbedrijf van o.a. Albert Heijn, zijn titel wel mag houden. Het bedrijf kreeg een jaar de tijd om zijn reputatie te herstellen. De reputatie was toen behoorlijk aangetast door de boekhoudschandalen. De koningin beslist hierover in de komende weken. Volgens directeur F. van de Vorm van de stichting heeft Ahold zijn best gedaan, maar is het aan de koningin om een beslissing te nemen.

Ahold heeft goede hoop op een positieve afloop, gezien de maatregelen die het concern inmiddels heeft genomen. Afgelopen maandag trof het concern een schikking van ruim 1,1 miljard dollar met aandeelhouders die door de fraudes waren benadeeld.

Bronnen[bewerken]