Vendex KBB niet langer koninklijk

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 december 2005 

Vendex KBB is niet langer 'koninklijk'

Vendex KBB heeft de Bijenkorf verkocht aan een buitenlands bedrijf en het verliest daardoor automatisch de titel.

Vendex KBB werd Koninklijk in 2000, nadat het twee jaar eerder Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) had overgenomen. De Bijenkorf werd het predikaat verleend in 1970 bij het 100-jarig bestaan van het warenhuisconcern.

Het predikaat vervalt wanneer het eigendom van de onderneming geheel of in overwegende mate overgaat in andere handen, aldus de stichting. Sinds juli van dit jaar is dat formeel het geval. Vendex KBB hoeft zijn naam niet te veranderen, maar de 'K' in de naam is voortaan een dode letter.

Het is niet zeker of Ahold, o.a. van Albert Heijn, zijn titel mag houden. Het bedrijf kreeg een jaar de tijd om zijn reputatie te herstellen. De reputatie was toen behoorlijk aangetast door de boekhoudschandalen. De koningin beslist in de komende weken.

Volgens directeur F. van de Vorm van de stichting heeft Ahold zijn best gedaan, maar is het aan de koningin om een beslissing te nemen. Die wordt nog dit jaar verwacht.

Ahold heeft goede hoop op een positief besluit, gezien de maatregelen die het concern inmiddels heeft genomen. Afgelopen maandag trof het concern een schikking van ruim 1,1 miljard dollar met aandeelhouders die door de fraudes waren benadeeld.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?