Veel sneeuw op komst; KNMI kondigt code rood af

Uit Wikinieuws

6 februari 2021 

Het KNMI heeft zaterdagmiddag Weeralarm afgekondigd wegens een sneeuwjacht, een sneeuwval die gepaard gaat met wind van windkracht 6 of 7. Code rood gaat zondag om middernacht in en geldt dan de hele dag voor heel Nederland. De sneeuwjacht komt door een stevige oostenwind. De harde wind zal ook het zicht beperken en kan sneeuwduinen vormen.

Zaterdagavond komt de sneeuwbui vanuit Zuid-Nederland het land binnen. De bui zal steeds noordelijker komen te liggen. In Limburg en delen van Noord-Brabant kan er ook regen en ijzel vallen. Zondag overdag blijft het nog lange tijd stevig doorsneeuwen. Uiteindelijk zal er in grote delen van Nederland 10 tot 20 centimeter liggen. In het uiterste noorden en in Limburg zal de minste sneeuw vallen.

Vanavond om 19:00 hadden auto's van Rijkswaterstaat al meer dan 2 miljoen zout op de wegen gestrooid. De strooiwagens zullen de hele nacht doorgaan, meldt een wegbeheerder. Voor dak- en thuislozen wordt extra opvang geregeld.

Na het weekend komen er een paar flink koude dagen met maximumtemperaturen rond de -5 graden en minimumtemperaturen die gaan dalen onder de -10. Het wordt dan wel droger. Wanneer er een eind aan de kou komt, is nog onduidelijk. De temperatuur blijft naar verwachting de hele komende week zowel overdag als 's nachts onder nul; tegen het volgend weekend lijkt de dooi in te zetten, maar helemaal zeker is dit nog niet.

Gerelateerd[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:

Bronnen[bewerken]