Veel onrust rond Sinterklaasintocht, 48 arrestaties in Tilburg

Uit Wikinieuws

18 november 2018 

De Sinterklaasintocht op 17 november in Breda

De jaarlijkse Sinterklaasintocht die dit weekend werd gehouden, is op een aantal plekken in Nederland onrustig verlopen.

Gisteren, op de dag van de landelijke intocht, waren er al gewelddadige confrontaties in met name Rotterdam en Eindhoven. In Eindhoven werden betogers van "Kick Out Zwarte Piet" (een actiegroep die van het traditionele zwarte uiterlijk van Zwarte Piet af wil) bekogeld met bierblikjes en eieren door voorstanders van de traditionele Zwarte Piet. In totaal werden hier zes aanhoudingen verricht. Bij de Erasmusbrug in Rotterdam werden eveneens betogers van KOZP belaagd door voorstanders van de traditionele Zwarte Piet, die behalve eieren ook vuurwerk en rookbommen naar de betogers gooiden. Hier vielen enkele lichtgewonden. Ook vandaag was het niet rustig; in Tilburg zijn maar liefst 48 pro-Zwarte Piet-demonstranten door de politie opgepakt en per bus afgevoerd. Zij stonden net op het punt om de confrontatie aan te gaan met een groep actievoerders in de buurt die tegen het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet zijn.

De landelijke intocht (die dit jaar in Zaanstad was) heeft vooralsnog geen enkele hinder ondervonden, al werden ook hier zes arrestaties verricht. Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus heeft de Zaanstadse burgemeester Hamming geprezen om diens wijze van aanpakken. Hamming bracht afgelopen week voor- en tegenstanders van Zwarte Piet bij elkaar, zodat zij een manier konden vinden om geplande demonstraties konden verenigen met een ongestoord verloop van de intocht.

Het is abnormaal dat er tijdens de jaarlijkse intocht van Sinterklaas zoveel gewelddadige opstootjes zijn. De Tilburgse burgemeester Theo Weterings noemde het vandaag naar aanleiding van de 48 arrestaties "te gek voor woorden" dat een dergelijke hoeveelheid politiebewaking nodig is voor iets wat van oudsher niets dan een onschuldig kinderfeest beoogt te zijn. Hij wil over de kwestie in overleg met onder andere het sinterklaascomité.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft inmiddels ook gereageerd. Zij vinden dat premier Rutte het geweld van gisteren zou moeten veroordelen.

Bronnen[bewerken]