Veel doden bij tsunami Java

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

17 juli 2006 
Een metershoge vloedgolf heeft enorme schade aangericht op het Indonesische eiland Java. Zeker 86 zijn omgekomen, mogelijk honderden worden nog vermist of zijn inmiddels opgenomen in ziekenhuizen met verwondingen. Ook vier Nederlanders zouden vermist worden, maar dit is nog niet officieel bevestigd.

Duizenden mensen zijn in paniek naar hoger gebied gevlucht, aldus het Rode Kruis.

Voor de tsunami de regio trof werd een waarschuwing uitgegeven. De waarschuwing omschreef dat een zeeaardbeving met 7,7 op de schaal van Richter had plaatsgevonden en sterk genoeg was om dodelijke vloedgolven te veroorzaken, die in Indonesië zou inslaan. De waarschuwing bereikte de slachtoffers echter niet omdat het eiland geen waarschuwingssysteem heeft.

Indonesië werd op kerst 2004 ook getroffen door een enorme tsunami, de grootste natuurramp uit recente geschiedenis, daarbij vielen meer dan 200.000 doden

Een woordvoerder van het Rode Kruis, Arifin Muhadi, zei dat meer dan 86 mensen waren omgekomen, met name in Pangandaran, en dat zeker 77 mensen werden vermist.

"We zijn nog steeds gebieden aan het evacueren," zei hij.

Volgens eerdere berichten had de aardbeving een kracht van 7,1, maar dat werd later verhoogd naar 7,7 op de schaal van Richter. Er zijn meerdere naschokken gemeld.Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?