Varkenspest bij everzwijnen in Zuidoost-België

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mittagessen im Wald.jpg

14 september 2018 

Bij twee dode everzwijnen in een bos bij Étalle, een gemeente in de Belgische provincie Luxemburg, is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Voor alle soorten varkens is dit virus dodelijk; voor mensen levert het geen enkel gevaar op. Minister van Volksgezondheid De Block heeft bevestigd dat er op dit moment geen gevaar is voor de menselijke gezondheid. Het virus duikt voor het eerst sinds dertig jaar weer op in België.

In het oosten van Europa komt dit type varkenspest al enkele jaren voor. Vermoed wordt dat reizigers uit Oost-Europa het virus rechtstreeks hebben verspreid naar België, mogelijk via besmette vleeswaar. In de tussenliggende landen zijn geen gevallen van de ziekte aangetroffen.

In 1985 werden in West-Vlaanderen 30.000 varkens geruimd om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Er bestaat geen medicijn tegen de ziekte.

Bij Étalle zijn inmiddels maatregelen van kracht die verdere verspreiding moeten voorkomen. Deze maatregelen gelden voor varkensboeren in de buurt en beperken de jacht in dit gebied. Ook heeft het Federaal Voedselagentschap in samenwerking met het Waals Gewest een beschermingszone afgebakend. Binnen deze zone bevinden zich 67 varkenshouderijen, waar stalen genomen zullen worden. Het virus gaat gemakkelijk over van het ene varken op het andere en kan ook overgedragen worden via voorwerpen, zoals kleding, laarzen en voertuigen. Honden moeten in het gebied dan ook aan de lijn gehouden worden.

In Frankrijk is een actieplan opgesteld. Voor Nederland zijn er geen voorzorgsmaatregelen genomen. De Europese Commissie volgt de toestand van nabij.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?