Naar inhoud springen

Vandeurzen wil commerciële zorgsector onder de loep nemen

Uit Wikinieuws

12 oktober 2017 

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen wil een debat houden over de toekomst van de woonzorgcentra. De minister schrok van de undercoverbeelden die het programma Pano kon filmen in een commerciëel woonzorgcentrum.

De reportage vergeleek de toestand in de openbare sector met de commerciële sector. Bij de commerciële centra wordt zoveel mogelijk bespaard op personeel, enkel het minimum wordt ingezet. Bij de openbare centra is de personeelsbezitting aan de betere kant, maar nog steeds onvoldoende om genoeg tijd voor iedereen vrij te maken. Bovendien promoten de veel duurdere commerciële centra zich als 'luxe-hotels', wat in werkelijkheid niet zo is.

Vandeurzen wil minder reclamefilmpjes aan banden leggen en in plaats daarvan een debat over wat goede woningzorg nu eigenlijk inhoudt.

Volgens VLOZO, de koepelorganisatie van commerciële woonzorgcentra is de reportage te eenzijdig. De organisatie zegt ook dat "goede zorg en winst maken wel te rijmen vallen".

Vakbond LBC-NVK wil dat beursgenoteerde woonzorgcentra transparanter worden en benadrukt dat zonder extra mensen op de werkvloer de kwaliteit van de zorg niet op peil zal kunnen blijven. Winstuitkeringen aan aandeelhouders in de zorg- en welzijnssector moet voor LBC-NVK tevens verboden worden.

Bronnen[bewerken]